Inflamația este un răspuns normal al sistemului imunitar și are rol-cheie în procesele de vindecare. O putem vedea cu ușurință în gripe și răceli, prin inflamațiile apărute la nivelul mucoaselor și în orice tip de traumatism, ca etapă anterioară vindecării.
Ce se întâmplă însă când traumatismul este perceput la nivelul întregului corp, iar inflamația devine una constantă, sistemică? Care sunt principalele motive pentru care este important să introducem peștele sălbatic de Alaska, alternativa mai sănătoasă a celui de crescătorie, în lupta cu inflamația?
Inflamația sistemică este rezultatul unui stil de viață nesănătos, de la expunerea prelungită la stres la alimentația nepotrivită, excesul de medicamente, expunerea la poluare și obiceiurile dăunătoare: fumat, sedentarism, lipsa somnului etc. Este practic un rezultat al acumulării toxinelor în organism. Această inflamație sistemică, de tip cronic, se face responsabilă de apariția unor boli grave, în timp: Alzheimer, artrită, diabet, boli de inimă, boli autoimune, cancer, depresie și boli ale inimii.
Peștele sălbatic de Alaska – completare în dietele restrictive
Afluxul de toxine cu care ne confruntăm zilnic, stresul cotidian care se extinde dincolo de stresul psihologic (stresori chimici, fonici, medicamentoși etc.), lipsa unei alimentații echilibrate și alegerea unei diete repetitive și lipsită de varietate își pun amprenta asupra sistemului imunitar. Rezultatul? Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu intoleranțe alimentare și boli autoimune ce afectează sistemele și organele corpului, de la vârste din ce în ce mai joase.
Dietele construite în jurul unor restricții alimentare devin, pentru mulți dintre noi, singura soluție de ameliorare. Dietele fără gluten, vegetarianismul, dietele fără lactoză, dar și variante alternative de diete de genul dietei Paleo sau Keto devin în unele cazuri o necesitate. Una dintre promisiunile lor? Diminuarea inflamației la nivel sistemic. Caracterul restrictiv al acestor scheme alimentare ne privează și de o serie de substanțe nutritive. Peștele sălbatic de Alaska aduce un ajutor semnificativ în această direcție.
- Întroducerea peștelui sălbatic de Alaska în dieta fără gluten ne ajută să contracarăm deficiențele cu care riscăm să ne confruntăm: vitamina D, seleniu, fier sau calciu.
- Și în cazul unei diete Keto sau Paleo, peștele de Alaska completează necesarul de nutrienți prin aportul de acizi grași Omega-3, proteine, vitamina B12 – pe lângă cele deja enumerate. De asemenea, alegerea variantelor conservate, marinate, împreună cu structura osoasă, aduce o completare a necesarului de calciu.
Peștele sălbatic de Alaska – rol-cheie în sănătatea inimii
Inflamația sistemică joacă un rol-cheie în apariția aterosclerozei – acumularea plăcilor cu potențial obstructiv din interiorul vaselor de sânge. Aceste acumulări duc într-un final la formarea unor cheaguri de sânge care, circulând în sistemul cardiovascular, pot provoca un infarct sau un accident vascular cerebral. Urmările acestora două pot fi extrem de invalidante și pot duce chiar la moarte. Concentrația foarte mare de acizi grași Omega-3 aflată în peștele sălbatic de Alaska, mai ales în cazul somonului, are importante efecte antiinflamatorii ce pot reduce riscul acestor complicații.
Pentru prevenția bolilor sistemului cardiovascular, The American Heart Association recomandă consumul de pește bogat în acizi grași Omega-3, de 2 ori pe săptămână (aproximativ 230 g).
Peștele sălbatic de Alaska în controlul depresiei generate de inflamație
Există un risc semnificativ mai scăzut al cazurilor de depresie în țările în care se consumă cantități mai mari de pește sălbatic și fructe de mare, cum sunt Coreea sau Japonia. Efectele pozitive înregistrate de către cercetători în domeniul acestei tulburări psihice se pare că au legătură cu rolul antiinflamator sistemic pe care îl joacă aceste alimente. Datorită conținutului extrem de mare de Omega-3 și vitamina D pe care îl are peștele sălbatic de Alaska el se califică în topul acestor remedii naturale antiinflamatorii.
Ca efect al rolului antiinflamator, consumul de Omega 3 crește secretarea serotoninei la nivelul creierului. Ajută astfel la prevenirea instabilității dispoziției și a tulburărilor de ordin psihologice dar și neurologice. Nivelurile scăzute de serotonină au fost asociate cu dezvoltarea problemelor de memorie, depresie, agresivitate, impulsivitate, anxietate, psihopatologie și tulburări de personalitate. Consumul corespunzător de acizi grași Omega 3 (DHA și EPA) are un dublu rol: stimulează secreția de serotonină și crește sensibilitatea receptorilor pentru ca organismul să o poată utiliza eficient, acolo unde este nevoie.
Prevenția disbiozei și bolilor inflamatorii intestinale cu pește de Alaska
Se spune în popor că dragostea trece prin stomac. Studiile noi arată că nu doar dragostea trece prin stomac. Sănătatea intestinului și echilibrul microflorei (microbiota) par să fie legate, conform studiilor, de sănătatea și starea de bine a întregului corp.
Cercetările arată că un consum adecvat de pește sălbatic de Alaska, bogat în acizi grași Omega-3, are un efect pozitiv asupra echilibrului bacteriilor de la nivelul întregului organism, prevenind disbioza. Datorită acestui acid gras este diminuată inflamația și se oferă un mediu propice pentru creșterea varietății și cantității de bacterii benefice la nivelul organismului. Astfel, consumul acestor tipuri pure de pește sălbatic oferă ajutor real în cazul persoanelor care suferă de sindromul intestinului iritabil și sindromul intestinului permeabil. Astfel, avem o interdependență. Peștele sălbatic de Alaska ajută în diminuarea inflamației de la nivelul intestinului, iar, la rândul lui, un intestin sănătos are un rol-cheie în menținerea inflamației sistemice la un nivel scăzut.
Important!
Peștele sălbatic de Alaska, de la somonul Keta, Sockeye, cel roz și somonul rege până la codul negru de Alaska sau Alaska Pollock, se găsește din ce în ce mai des pe piața din România. În lanțurile mari de magazine îl puteți recunoaște, fie după menționarea provenienței Alaska înscrisă pe ambalaj, fie după precizarea pe etichetă a zonei de captură FAO 67. Și restaurantele își adaptează meniurile din ce în ce mai mult pentru a face loc somonului și codului sălbatic de Alaska. Întrebați personalul despre proveniența peștelui pe care doriți să îl comandați sau urmăriți mențiunile din meniu.
Surse:
- https://www.alaskaseafood.org/health-nutrition/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
- https://uploads.alaskaseafood.org/2019/07/Heart_Health_and_Alaskan_Seafood_WP1.pdf
Sursa foto: ©Alaska Seafood Marketing Institute