Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

(P) Întindere musculară. Ce este și ce cauze are

22 octombrie 2024
Share
(P) Întindere musculară. Ce este și ce cauze are

Când vorbim despre o întindere musculară ne referim la o leziune a unui mușchi sau a unui tendon. Aceasta apare, de obicei, ca urmare a utilizării excesive sau necorespunzătoare a unui mușchi.

Această întindere musculară poate afecta orice mușchi, dar cel mai frecvent apare pe partea inferioară a spatelui, la nivelul gâtului, al umărului și al coapsei. Întinderea musculară afectează oamenii de toate vârstele, motivele cele mai întâlnite fiind:

  • lipsa mișcării, condiția fizică deficitară;
  • lipsa încălzirii sau încălzirea superficială înainte de efectuarea exercițiilor fizice;
  • flexibilitatea redusă;
  • poziţii incorecte ale coloanei, căratul greutăţilor prea mari;
  • suprasolicitarea mușchiului respectiv și oboseala musculară;
  • deficitul de magneziu;
  • stresul.

Citiţi articolul și descoperă mai multe detalii despre o întindere musculară. Aflaţi ce reprezintă, care sunt cauzele apariției unei întinderi musculare, cum se manifestă și cum se diagnostichează acestea. Tot în acest articol vei descoperi cum se pot trata toate tipurile de întinderi musculare, dar și cum pot fi prevenite.

Tipuri de întinderi musculare

Această întindere musculară poate apărea la orice mușchi, însă cei mai frecvent afectați sunt ce de la nivelul spatelui inferior, ai gâtului, ai umărului și coapselor. Pentru a stabili un tratament optim, specialistul recurge la efectuarea unei anamneze (prima etapă în cadrul examinării clinice a pacientului), ulterior, va clasifica tipurile de întinderi musculare existente, în funcție de gravitatea traumatizării fibrelor musculare. Există trei grade de întinderi musculare:

Gradul I – Întindere musculară ușoară

Această întindere musculară ușoară se manifestă prin întinderea sau ruptura câtorva fibre din mușchi. Deși mușchiul afectat este sensibil și dureros are o rezistență normală, activitățile cotidiene nefiind astfel afectate.

Gradul II – Întindere musculară moderată

O întindere musculară moderată are un număr mai mare de fibre afectate. Astfel, apare și o durere și o sensibilitate musculară mai severă, se poate umfla ușor, se pierde capacitatea de efectuare a anumitor mișcări și activități prin pierderea forței. Uneori, poate apărea și o vânătaie care semnalizează prezența unei inflamații provocate de această întindere musculară moderată.

Gradul III – Întindere musculară gravă

Întinderea musculară gravă este o rupere a mușchiului până la capăt. Uneori, aceasta provocă o senzație de trosnire dureroasă. În caz de întindere musculară gravă, mușchiul se poate rupe în două bucăți separate și se poate îndepărta de tendonul său accentuând disconfortul și limitând mișcările. Aceste leziuni grave determină pierderea totală a funcției musculare, provoacă dureri insuportabile, umflare a zonei lezate, rigiditate și schimbarea culorii pielii la nivel local.

Dacă în cazul întinderilor ușoare și moderate, tratamentul la domiciliu este suficient, o persoană cu o întindere musculară gravă are nevoie de mai multe luni de recuperare pentru a se vindeca.

Se solicită ajutor medical în următoarele situații:

  • durerea nu trece după o săptămână;
  • zona afectată este amorțită;
  • rana sângerează;
  • imobilitate a brațelor și picioarelor.

Recomandări în caz de întindere musculară

Printre remediile cele mai recomandate de specialiști, în cazul de întindere musculară, se numără odihna la domiciliu, comprese/băi de gheață, compresie și masaje ușoare. Din tratamentul medicamentos pentru diminuarea disconfortului creat de o întindere musculară fac parte: antiinflamatoarele nesteroidiene, analgezicele orale, dar și gelurile și cremele aplicate local, pe zona afectată.

Specialiștii recomandă în caz de întindere musculară următoarele:

  1. odihnă, repaus pentru zona lezată;
  2. compresele cu gheață sau unguente topice care să ofere răcire localizată;
  3. folosirea unor bandaje elastice;
  4. medicaţie cu antiinflamatoare.

După câteva zile de la întinderea musculară se recomandă utilizarea unor comprese calde ușoare mișcări de stretching, pentru a repune în funcțiune mușchii și pentru un flux sangvin optim.

intindere musculara ce este, intindere musculara cauze, tipuri de intinderi musculare, cum se foloseste ArtroSuport RECE gel, ArtroSuport RECE gel, ArtroSuport RECE gel beneficii,

Naturalis ArtroSuport RECE gel, pentru întindere musculară

ArtroSuport RECE gel este un produs topic care datorită conținutului de mentol și ulei de mentă, produce un efect local de răcire și vasoconstricție care determină calmarea durerii și o ușoară anestezie, scăzând semnificativ percepția durerii în caz de întindere musculară.

ArtroSuport RECE gel acționează local, iar efectul este de natură mecanică, asemănător cu cel al gheții, însă mult mai intens și de lungă durată.

Efectul analgezic al mentolului și al uleiului de mentă este susținut de prezența unor extracte vegetale cu efect dovedit clinic în tratamentul afecțiunilor reumatice (extract de gheara diavolului și arnica).

Produsul reprezintă o alternativă optimă la antiinflamatoarele nesteroidiene pentru ameliorarea locală a durerii în caz de întindere musculară și nu numai.

ArtroSuport RECE gel se poate utiliza în cazuri precum:

  • durerile musculare sau osteoarticulare de natură traumatică (entorse, luxații, întindere musculară, contuzii);
  • episoade dureroase acute de origine reumatică (artroze ale mâinilor, picioarelor și genunchilor, spondilită achilozantă etc.);
  • febră musculară după activități sportive sau efort fizic solicitant;
  • durere, inflamație și edem în cazul formelor localizate ale reumatismului abarticular: tendinită (inflamația tendonului care face legătura dintre mușchi și os), bursită (inflamația fluidului care căptușește și lubrifiază zona dintre os, tendon, ligament și mușchi), periatrită (inflamația structurilor periarticulare – ligamente, capsulă, tendoane, bursă, mușchi).

Beneficiile folosirii produsului:

  • ameliorează durerea articulară sau de întindere musculară;
  • calmează inflamația și edemul asociat afecțiunilor reumatice sau traumatismelor;
  • atenuează tensiunea musculară;
  • susține recuperarea musculară după exercițiile fizice sau efort fizic intens.

Cum se folosește ArtroSuport RECE gel

În caz de întindere musculară atât la copiii de peste 12 ani cât și la adulți se folosește ArtroSuport RECE gel astfel: produsul se aplică de două, trei ori pe zi la nivelul zonei dureroase sau ori de câte ori este nevoie. Doza administrată la fiecare aplicare variază în funcție de suprafața zonei afectate, fiind de aproximativ 2-4 g gel (corespunzător la aproximativ 5-10 cm gel). Produsul indicat în caz de întindere musuclară se poate achiziționa din farmaciile Catena și online springfarma.com.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.