Tratamentul cu aerosoli la copii este un tip de terapie recomandat în cazul afecțiunilor respiratorii, având numeroase avantaje care îl fac mai eficient în comparație cu alte opțiuni terapeutice. În timp ce acestea din urmă presupun administrarea medicamentelor pe cale orală sau injectabil, tratamentul cu aerosoli la copii constă în inhalarea substanțelor active folosite sub forma unor particule minuscule aflate în suspensie în aer sau într-un gaz inofensiv.
Astfel, tratamentul cu aerosoli la copii este neinvaziv și absolut nedureros, ceea ce îl face mult mai ușor de administrat. Acesta este un alt motiv pentru care este frecvent recomandat, dat fiind faptul că cei mici pot fi mai puțin cooperanți când vine vorba de medicamente.
Dacă doriţi să aflaţi mai multe informații despre tratamentul cu aerosoli la copii, le puteți găsi în rândurile ce urmează.
În ce constă tratamentul cu aerosoli la copii
Aerosolii sunt particule solide sau lichide cu dimensiuni microscopice aflate în suspensie într-un gaz, așa cum este și aerul. Tratamentul cu aerosoli la copii presupune administrarea substanțelor active din medicamente sub forma unor astfel de particule, care sunt inhalate și pătrund profund în căile respiratorii.
Aerosolii folosiți în astfel de tratamente pot fi prezenți în atmosferă în mod natural sau pot fi dispersați din diferite soluții farmaceutice cu ajutorul unor dispozitive speciale. Așadar, tratamentul cu aerosoli la copii poate fi natural sau artificial, în funcție de tipul afecțiunii și mai ales de recomandările medicului.
Cum se administrează tratamentul cu aerosoli la copii
Dacă vorbim despre tratamentul cu aerosoli la copii pe bază de substanțe naturale, administrarea nu este deloc complicată și de cele mai multe ori este chiar plăcută pentru cei mici întrucât constituie și un motiv de relaxare. Aerosolii naturali sunt prezenți cu preponderență pe malul mării și în saline, unde aerul este încărcat cu diverse particule benefice pentru respirație și sistemul imunitar.
Pentru tratamentul cu aerosoli marini se recomandă plimbări zilnice pe malul mării dimineața la prima oră și seara, cel puțin o săptămână, iar pentru tratamentul cu aerosoli de salină se recomandă sesiuni de câte 3-4 ore petrecute într-un astfel de spațiu, timp de 7-10 zile la rând.
De cealaltă parte, tratamentul cu aerosoli la copii ce presupune administrarea anumitor substanțe medicamentoase necesită utilizarea unor dispozitive speciale. Există trei tipuri de astfel de dispozitive, după cum urmează:
Dispozitive de inhalare cu doze măsurate (MDI)
Sunt disponibile sub forma unor recipiente sub presiune care conține substanțele medicamentase, iar prin acționarea unui propulsor prin apăsare sau prin inhalație eliberează o doză fixă de aerosoli care sunt inhalați prin cavitatea bucală.
Inhalatoare cu pudră uscată (DPI)
Acestea pot conține mai multe doze de aerosoli sau pot fi de unică folosință, necesitând schimbarea capsulei cu aerosoli la fiecare utilizare. Evident că în acest caz aerosolii sunt sub formă de pulbere fină care este pulverizată în căile respiratorii atunci când dispozitivul este acționat.
Nebulizatoare
Sunt dispozitive mai complexe folosite în special în tratamentul cu aerosoli la copii de vârste mici, care nu sunt capabili să utilizeze singuri celelalte dispozitive. Nebulizatoarele folosesc capsule cu soluții lichide care sunt aerosolizate folosind aer comprimat, ultrasunete sau vibrații. Dispozitivul de pulverizare este conectat la o mască pe care copiii trebuie să o poarte pe durata administrării tratamentului, pentru a inhala aerosolii astfel produși.
Când se recomandă tratamentul cu aerosoli la copii
În varianta naturală, tratamentul cu aerosoli la copii nu necesită niciun fel de recomandare medicală, fiind o bună metodă de curățare a căilor respiratorii, îmbunătățire a respirației și întărire a imunității. Evident că pot exista și anumite condiții medicale pentru care un astfel de tratament este benefic.
În ceea ce privește tratamentul cu aerosoli la copii cu ajutorul dispozitivelor enumerate mai sus, acesta se administrează doar la recomandarea medicului, de această dată fiind vorba de substanțe medicamentoase care necesită un control strict în ceea ce privește dozele.
Indiferent de modul de administrare tratamentul cu aerosoli la copii se recomandă în următoarele scopuri:
Combaterea virozelor respiratorii
În acest caz, tratamentul cu aerosoli la copii presupune administrarea în căile respiratorii a unor substanțe cu efect antiviral sau antibacterian, pentru a neutraliza agenții patogeni care au cauzat aceste viroze. De obicei se folosește pentru tratarea virozelor respiratorii mai grave precum bronșita sau pneumonia însă poate fi recomandat și în caz de răceală sau gripă.
Decongestionarea căilor respiratorii
Multe din problemele de sănătate la nivelul aparatului respirator sunt caracterizate de congestie datorată secreției abundente de mucus ce se acumulează în căile respiratorii. Acumulările de mucus îngreunează respirația, iar tratamentul cu aerosoli la copii poate înlătura acest inconvenient prin decongestionarea căilor respiratorii. Mai, exact aerosolii fluidifică mucusul, facilitând eliminarea acestuia din căile respiratorii.
Ameliorarea simptomelor specifice bolilor respiratorii
În afară de respirația îngreunată, afecțiunile respiratorii pot cauza și tuse productivă sau uscată, senzația de presiune la nivel toracic și durere în gât. Toate aceste simptome generează disconfort, care poate fi ameliorat apelând la tratamentul cu aerosoli la copii și folosind substanțele adecvate, în funcție de simptome.
Reducerea inflamației
Multe afecțiuni respiratorii sunt însoțite de un proces inflamator care constituie la rândul său o cauză a respirației dificile precum și a altor simptome neplăcute. Tratamentul cu aerosoli la copii poate include și administrarea de substanțe antiinflamatoare direct în căile respiratorii, ce reduc procesul inflamator și ameliorează astfel simptomele asociate.
Bronhodilatație
Tratamentul cu aerosoli la copii este folosit și pentru ameliorarea crizelor de astm – o afecțiune cronică respiratorie caracterizată de îngustarea bronhiilor și apariția unor crize specifice. O criză de astm se manifestă prin respirație dificilă și șuierătoare, tuse persistentă, senzația de presiune toracică și sufocare. În astfel de situații, tratamentul cu aerosoli la copii relaxează mușchii netezi din căile respiratorii, având efect bronhodilatator și oprind astfel crizele de astm.
Ce beneficii aduce tratamentul cu aerosoli la copii
Pe lângă faptul că este neinvaziv și nedureros, tratamentul cu aerosoli la copii are și un efect mai rapid pentru că substanțele active ajung direct în căile respiratorii și acționează imediat după administrare. Acest lucru este foarte important mai ales în cazul pacienților cu astm, care necesită un astfel de tratament cu efect rapid pentru ameliorarea crizelor specifice, care în caz contrar pot genera complicații grave.
În același timp se poate spune despre tratamentul cu aerosoli la copii că este unul țintit, substanțele active ajungând direct în zonele vizate fără a fi implicate și alte structuri anatomice. Astfel, riscul de efecte secundare este unul foarte scăzut, iar în acest caz nu se mai pune problema absorbției, așa cum se întâmplă în cazul medicamentelor administrate pe cale orală sau injectabilă.
Tratamentul cu aerosoli este ușor de administrat, iar copiii de vârste mai mari chiar pot face acest lucru singuri, fără niciun fel de ajutor.
Un alt avantaj îl constituie faptul că tratamentul cu aerosoli la copii poate fi personalizat pentru fiecare pacient în parte, sarcină care îi revine medicului.
Nu în ultimul rând, tratamentul cu aerosoli naturali constituie un bun prilej pentru copii și părinți de a face mișcare și a petrece timp în aer liber, ceea ce atrage o serie de alte beneficii.
În general, tratamentul cu aerosoli la copii este considerat sigur însă în anumite situații pot apărea și unele efecte secundare. Astfel este posibil ca administrarea de aerosoli să cauzeze o ușoară iritație a căilor nazale, gâtului sau a mucoasei cavității bucale și totodată poate cauza tuse, care apare pe fondul unor astfel de iritații.
În cazul pacienților cu astm sau bronșită, aerosolii pot cauza bronhospasm asociat cu respirație șuierătoare iar din acest motiv este indicat să se administreze strict medicamentele recomandate de medic, respectând în același timp și dozajul prescris de acesta.
Assista Respisol, pentru tratamentul cu aerosoli la copii
Assista Respisol Soluție salină 3% sub formă de doză unică, fără conservanți, pentru nebulizare, acționează prin diferite mecanisme care facilitează deplasarea secrețiilor de la nivelul tractului respirator, îmbunătățind respirația prin:
- Desfacerea legăturilor ionice ale mucusului, reducând astfel nivelul de vâscozitate și elasticitate al secreției.
- Absorbția apei de la nivelul mucoasei și submucoasei, reducând astfel edemul pereților tractului respirator.
- Inducerea tusei și a sputei, care pot ajuta la eliminarea mucusului de la nivelul bronhiilor, ameliorând astfel obstrucția tractului respirator.
Respisol Soluţie salină 3% în terapia prin inhalare este în special indicată la pacienții de orice vârstă care suferă de bronșiolită, bronșită acută, fibroză chistică și boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Poate fi utilizată, de asemenea, ca soluție vehicul pentru alte produse medicamentoase administrate prin inhalare, inclusiv în tratamentul cu aerosoli la copii. Assista Respisol se poate achiziționa din farmaciile Catena și online de pe springfarma.com.