Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbara consta in inhalarea oxigenului pur sau a aerului imbogatit cu oxigen la o presiune mai mare decat cea atmosferica.
Terapia cu oxigen hiperbaric creste nivelul de hemoglobina din sange. Oxigenul hiperbaric este utilizat in camere special amenajate. Aceste camere sunt de mai multe tipuri:
1. Camera monoloc
Acest tip de camera asigura tratarea unui singur pacient. Gazul utilizat pentru presurizarea camerei este oxigen pur, iar in unele camere exista si masti, pentru ca pacientul sa respire aer. Recent, s-au construit si camere cu doua locuri, functionarea acestora fiind asemanatoare cu cea a camerei monoloc.
2. Camera multiloc
Acest tip de camera poate trata mai multi pacienti in acelasi timp. Pacientii sunt insotiti de cate un cadru medical sau sunt monitorizati de un specialist. Terapia consta in inspirarea oxigenului pur cu ajutorul unei masti din plastic. Presiunea din aceasta camera este de 6 atmosfere.
Daca se doreste folosirea unui amestec diferit de gaz (azot cu heliu, de exemplu), acesta poate fi administrat doar pacientului care are indicatii medicale pentru aceasta combinatie. In timpul terapiei se monitorizeaza nivelul de azot din camera, deoarece acest gaz este factor de risc pentru multe afectiuni respiratorii.
3. Alte camere
Oxigenul topic se foloseste intr-o camera mica, presurizata cu oxigen, la o extremitate a corpului. Pacientul nu respira oxigen si nici restul corpului nu este asezat intr-un spatiu cu oxigen sub presiune. Prin urmare, pacientul nu beneficiaza de efectele oxigenoterapiei hiperbarice, care este sistemica si patrunde profund in organism. Topox consta in absorbirea oxigenului la nivelul tesutului la o adancime de 30-50 microni. Pentru comprimarea aparatului, intre mediu extern si acesta trebuie sa se creeze o presiune diferita. Pentru a evita impingerea extremitatilor in afara aparatului, manseta cutiei trebuie sa fie potrivita strans in jurul extremitatilor, creandu-se astfel un efect de garou.
Alt tip de camera este camera hiperbarica portabila. Aceasta poate fi presurizata pana la 1,5-1,7 atmosfere.Aceste camere nu sunt specifice terapiei cu oxigen hiperbaric.
Care sunt indicatiile terapiei cu oxigen hiperbaric?
Oxigenul hiperbaric reprezinta o forma de tratament ce poate fi privita ca o aplicare noua a unei tehnologii vechi pentru a ajuta la rezolvarea unor probleme medicale ce nu raspund la alte terapii sau care au un cost ridicat. In unele cazuri, reprezinta modalitatea de prima intentie de a trata unele afectiuni, in timp ce in unele cazuri este preferata ca adjuvant al interventiilor chirurgicale sau farmacologice.Oxigenul hiperbaric ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor, in special a celor infectate.
Iata care sunt indicatiile terapiei cu oxigen hiperbaric:
- Embolie gazoasa;
- Intoxicatie cu monoxid de carbon;
- Gangrena gazoasa;
- Leziuni traumatice;
- Insuficiente arteriale: ocluzia arterei centrale a retinei;
- Anemie severa;
- Abces intracranian;
- Infectii necrozante ale tesuturilor;
- Osteomielita;
- Arsuri ale pielii;
- Pierderea brusca a auzului;
- Rani ce nu pot fi vindecate prin intermediul altor tratamente (de exemplu, poate fi utilizat in tratarea ulcerului de picior in cazul persoanelor cu diabet sau cu probleme de circulatie).
Tratamentul, in cazul afectiunilor cronice, poate dura cateva zile sau saptamani. In timpul sedintelor s-ar putea sa simtiti presiune la nivelul urechilor ce dispare, de regula, atunci cand iesiti din camera.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie