Chirurgia urechii, cunoscuta sub denumirea de otoplastie, poate imbunatati forma, pozitia sau proportia urechii. Otoplastia poate corecta un defect de la nivelul structurii urechii, prezent la nastere si devenit evident odata cu dezvoltarea, sau ce poate aparea in urma unui traumatism la nivelul urechii.
Otoplastia urmareste forma naturala a urechii, echilibrul si proportia dintre urechi si fata. Corectia acestor defecte fizice poate avea efecte benefice asupra esteticului si a respectului de sine, in special in randul copiilor. Otoplastia poate trata:
- Urechile de dimensiuni prea mari: o afectiune rara, denumita macrotie;
- Urechile proeminente (una sau ambele), de severitate variabila – aceasta conditie nu este asociata cu pierderea auzului;
- O interventie chirurgicala nesatisfacatoare din trecut, in special in randul adultilor.
Cum se efectueaza otoplastia urechilor decalotate
Persoanele nemultumite de forma, marimea sau orientarea urechilor isi pot imbunatati aspectul fizic cu ajutorul acestei proceduri. Otoplastia include, de asemenea, reducerea dimensiunii lobului urechii si chirurgia pavilionului acesteia, pentru a indeparta si recontura pielea in exces si cartilajul. Din cauza ca urechile sunt foarte proeminente, majoritatea persoanelor care apeleaza la otoplastie experimenteaza o crestere semnificativa a increderii personale si a respectului de sine odata cu un aspect fizic mai placut.
Beneficiile otoplastiei
- Este o procedura relativ sigura
Chirurgia urechii este, in zilele noastre, una dintre cele mai sigure forme de chirurgie. Adultii primesc doar un anestezic usor pentru durere in timpul operatiei. In cazul copiilor, cea mai buna cale este reprezentata de anestezia generala, inainte de a incepe procedura. Exista doar cateva interventii chirurgicale estetice care ofera un risc mic in timp ce rezultatele sunt mai mult decat satisfacatoare.
- Intareste increderea in sine
Majoritatea persoanelor cu forma neregulata a urechilor experimenteaza discriminare sau ridiculizare sociala din partea colegilor, prietenilor, chiar si a familiei. De cele mai multe ori, copiii sunt frecvent tinte ale glumelor ridicole pe seama marimii si formei urechii. Studiile arata ca persoanele cu un aspect anormal al urechilor au un respect de sine si incredere mai scazute. Din fericire, otoplastia poate corecta permanent aceste probleme, atat fizice, cat si emotionale.
Care sunt complicatiile otoplastiei
Ca orice interventie chirurgicala, otoplastia poate implica anumite riscuri, precum:
- Infectia pielii si a cartilajului urechii. Aceasta apare rar, insa poate fi tratata usor cu antibiotic.
- Sangerare:se poate forma un hematom sau un cheag de sange sub pielea urechii. Se manifesta prin durere intensa, inflamatie.
- Complicatii ale suturii: acestea depind de tipul suturilor, iar indepartarea lor poate fi dificila uneori.
- Asimetrie:in unele cazuri, urechile nu arata la fel, fiind asimetrice.
- Corectie partiala:urechile nu sunt pozitionate suficient de aproape de cap.
- Contur nenatural:in unele cazuri, tehnica chirurgicala folosita poate face ca urechea corectata sa aiba o forma anormala.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie