Revista care te menține sănătos

ORL

Otita la copii: cauze, simptome, tratament

29 octombrie 2013
Share

Infectia urechii, numita „otitis media”, reprezinta o problema comuna in cazul copiilor. Urechea medie, si anume spatiul din spatele timpanului, inchide practic sistemul auditiv, iar secretiile care se formeaza in mod natural sunt eliminate prin intermediul trompei lui Eustachio. Infectiile urechii apar, de obicei, dupa o infectie virala a tractului respirator, precum raceala sau gripa.

Aceste infectii pot provoca umflarea membranelor mucoase ale nasului si gatului, afectand, de asemenea, si functia trompei lui Eustachio, importanta in ceea ce priveste mentinerea presiunii normale in ureche.

La copii insa, aceasta functie nu este completa, deoarece acestia nu sunt complet dezvoltati, secretiile nefiind astfel eliminate in totalitate, motiv pentru care se pot acumula rapid in spatele urechii.

 

Simptomele otitei la copii

La adolescenti si tineri, simptomele otitei includ dureri de urechi si pierderea temporara a auzului. Aceste simptome apar de obicei brusc. La sugari si la copiii mici, simptomele otitei includ febra de peste 38°C, stare de nervozitate sau iritabilitate, scaderea activitatii, lipsa poftei de mancare, varsaturi sau diaree. Daca suspectati ca cel mic s-ar putea confrunta cu otita, ar trebui sa mergeti de indata la un specialist pentru a fi examinat. Cu ajutorul otoscopului, medicul va examina urechea micutului.

 

Tratamentul otitei la copii

Tratamentul unei astfel de infectii se face cu ajutorul antibioticelor, al medicamentelor care trateaza febra si durerea, observatia fiind foarte importanta. Cel mai bun tratament depinde de varsta copilului, de istoria infectiilor anterioare, de stadiul bolii, precum si de alte probleme medicale.

Antibioticele. Se administreaza de obicei copiilor mai mici de 24 de luni care au febra mare si infectii la ambele urechi. Copiii care au mai mult de doi ani si au simptome ceva mai usoare pot fi tratati cu antibiotice si tinuti sub observatie pentru a vedea daca starea se imbunatateste sau nu. Antibioticele pot avea efecte secundare, precum diareea sau eruptiile cutanate, iar utilizarea in exces a antibioticelor poate duce la rezistenta la anumite bacterii.

 

Managementul durerii

Medicamentele analgezice, inclusiv ibuprofenul sau picaturile de urechi care contin anestezice, ar putea fi utilizate pentru a reduce disconfortul. Decongestionantele si antihistaminicele, medicamentele impotriva tusei si racelii nu accelereaza vindecarea si nu reduc complicatiile otitei la copii. In plus, pot avea efecte secundare. Simptomele ar trebui sa se imbunatateasca intre 24 si 48 de ore, fie ca s-au prescris sau nu antibiotice. Desi febra si disconfortul ar putea continua, incet-incet cel mic isi va reveni.

 

Complicatiile otitei la copii

  • Ruptura de timpan

Este una dintre cele mai comune complicatii ale acestei afectiuni. Timpanul se poate rupe atunci cand lichidul apasa pe membrana, reducand fluxul de sange si slabind tesutul. Aceasta durere nu este una pe care copilul sa o simta, ba din contra, cei mici se vor simti eliberati de presiune. Din fericire, ruptura de timpan se vindeca destul de repede, in cateva ore sau zile.

  • Pierderea auzului

In cazul pierderii auzului, fluidul care se colecteaza in spatele timpanului poate persista timp de saptamani sau chiar luni pana cand durerea dispare. Pot aparea probleme in ceea ce priveste auzul, dar sunt de obicei temporare si nu este nevoie de tratament. Daca persista insa, copilul trebuie supus unei proceduri chirurgicale.

 

Ruxandra Raica

Sursa: uptodate.com; everydayhalth.com 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.