Otita externa este o afectiune a carei frecventa creste semnificativ pe timpul verii, fiind cauzata in special de scaldatul indelungat. Boala, netratata corespunzator, poate duce la complicatii nedorite. In cele ce urmeaza, descoperiti care sunt simptomele otitei externe si cum poate fi tratata prin homeopatie.
Otita externa reprezinta inflamatia acuta sau cronica a urechii externe, formata din pavilionul cartilaginos si conductul auditiv extern (c.a.e.) pana la timpan. Pielea c.a.e. este foarte subtire si vine In contact cu cartilajul in jumatatea externa si In contact direct cu osul in jumatatea interna.
Manifestarile otitei externe sunt variabile, de la durere usoara, mancarime, iritatie cu senzatie de arsura, pana la durere chinuitoare, pulsatila, eliminare de secretii purulente, ingustarea conductului auditiv extern cu diminuarea auzului si senzatie de ureche infundata sau de corp strain.
Cauze multiple
Una din cele mai frecvente cauze in timpul verii este apa care ramane in ureche dupa baie sau inot. Astfel, daca ati petrecut mult timp balacindu-va, si de cateva zile urechea este dureroasa, trebuie sa stiti ca acest lucru este favorizat de macerarea pielii Insotita de proliferarea germenilor la acest nivel. Alte cauze sunt:
micozele cu Candida albicans si Aspergillus niger care se gasesc in mod normal in conductul auditiv extern, dar uneori devin patogene (frecvent insotita de mancarimi). suprainfectia unei eczeme a conductului auditiv extern (adesea dupa o baie In apa poluata) -uneori insotita de secretii purulente. Germeni frecvent implicati sunt: stafilococul, streptococul, Proteus, Pseudomonas. factori predispozanti: purtarea unei proteze auditive, c.a.e. stramt, folosirea pentru curatarea urechii a betisoarelor cu vata. factori de risc: sistem imunitar slabit datorita anumitor boli (diabet, cancer), in transplanturi si In cazul folosirii corticoizilor pe cale generala.
Netratata, otita externa se poate vindeca spontan in cateva zile sau se poate complica cu obstructia c.a.e. si invazia tesuturilor moi de-a lungul planseului c.a.e sau extiderea infectiei la nivelul fetei. In cazurile grave, la pacientii cu sistemul imunitar deficitar, poate aparea otita externa „maligna” (inflamatia si infectia oaselor de la nivelul fetei).
Tratamentul alopat
Tratamentul otitei urmareste ameliorarea durerii, prevenirea recidivelor, impiedicarea extinderii infectiei si vindecarea acesteia. Din perspectiva medicinei alopate aceste obiective se duc la indeplinire prin administrarea de antialgice oral, prin curatarea urechii si administrarea locala a solutiilor indicate, cu efect antibiotic si antiinflamator. Solutiile locale se administreaza culcand pacientul pe o parte, cu urechea bolnava in sus. Daca apare febra, inflamarea ganglionilor din vecinatate sau secretii purulente se pot folosi antibiotice administrate pe cale orala, dar numai dupa ce se face un consult medical de specialitate, la recomandarea medicului.
Remedii homeopate
Tratamentul homeopat beneficiaza de numeroase remedii, printre care enumeram:
Sulphur: la pacienti cu urechea afectata foarte rosie, cu eruptii la nivelul pielii in antecedente sau in prezent si congestie cerebrala datorata unui furuncul in c.a.e. De asemenea, este recomandat atunci cand exista o durere chinuitoare, intepatoare, agravata de zgomote, precum si In cazurile cronice cu secretii purulente.
Mercurius solubilis: atunci cand exista frisoane, transpiratie abundenta, hipersalivatie.
Hepar Sulphur: in cazul in care supuratia este iminenta sau deja s-a declansat, pacientul este foarte sensibil la atingere si are o senzatie marcata de slabiciune sau lesin datorita durerii.
Agaricus: roseata urechii cu senzatie de arsura si mancarime ca si cum urechile ar fi fost tinute Intr-un frig extrem.
Apis mellifica: urechea este umflata si foarte rosie, prezinta mancarimi, iar durerea are un caracter intepator-arzator.
Si in cazul tratamentului homeopat este recomandat sa va adresati unui medic care are aceasta competenta, deoarece experienta lui va va ajuta la ameliorarea rapida a simptomatologiei. In cazul autotratamentului, exista riscul sa luati un remediu nepotrivit, iar otita risca sa persiste sau sa se complice.
Preventia, metoda inteleptului
Cel mai Intelept este sa Invatati cateva metode de profilaxie (preventie) a otitei. Este interesant de stiut ca medicii chinezi erau foarte apreciati si recompensati atata timp cat pacientii lor erau Intr-o stare buna de sanatate. Astfel:
Nu mai utilizati betisoarele cu vata pentru a curata urechile. Cerumenul este un lubrifiant natural si are un rol de protectie. El se elimina de la sine catre exterior. Daca e impins in interiorul urechii, riscurile de infectie sunt mai mari.
Spalati pavilionul urechii cu apa si sapun; nu mergeti mai departe decat poate ajunge degetul dumneavoastra.
Atentie la calitatea apei in care faceti baie (evitati apele poluate si pe cat posibil apa de piscina).
Pastrati urechile uscate; dupa dus sau baie aplecati capul Intr-o parte si stergeti urechea cu un prosop sau o panza uscata.
Atentie la produsele care pot fi nocive pentru piele: vopsea de par sau fixativ.
Inainte de a inota (sau inainte de dus) puteti pune in urechi 5-7 picaturi de ulei (eventual uleiuri speciale pentru bebelusi).
In cazul in care otita este la debut, evitati sa tineti capul in apa cateva zile.
Folositi dopuri auriculare etanse (cumparate de la farmacie sau din magazine cu articole sport) inainte de inot.
Dupa ce iesiti din apa puteti pune cateva picaturi de alcool diluat sau acid acetic 2% in urechi, pentru dezinfectie, dupa care stergeti urechea.
Dr. Adrian Dumitrescu
Medic homeopat
Specialist pediatrie
Tel: 0766/437.264
www.cabinethomeopatie.ro