Osteoporoza se caracterizeaza prin scaderea masei osoase (subtierea oaselor) si poate avea consecinte severe, precum fracturile, in special la nivelul spatelui, soldurilor si al genunchilor. Factorii de risc pentru osteoporoza includ varsta inaintata, sexul feminin, menopauza si scaderea cantitatii de hormoni sexuali, fumatul si unele medicamente.
Prevenirea si tratamentul osteoporozei includ calciul si vitamina D asociate, exercitiile fizice, precum si medicamentele destinate acestei afectiuni. Iarna poate agrava semnele si simptomele osteoporozei si poate creste riscul complicatiilor. In sezonul rece soarele este mai putin prezent, iar noi devenim sedentari. Toate acestea participa la agravarea osteoporozei. Este necesar sa adoptati masuri de precautie pentru a tine sub control osteoporoza, indiferent de anotimp. Iata cum influenteaza iarna simptomele osteoporozei.
Mai putina vitamina D
Vitamina D este sintetizata la nivelul pielii cu ajutorul razelor solare. Mai putin soare inseamna mai putina vitamina D. Persoanele care traiesc in zone mai putin insorite necesita o cantitate mai mare de vitamina D, din cauza riscurilor la care sunt expuse. Pe timp de iarna este indicat sa luati suplimente alimentare cu vitamina D pentru a mentine sanatatea si forta oaselor.
Riscul de cazaturi
Chiar si oasele sanatoase prezinta un risc mare atunci cand cadeti pe gheata. Daca aveti osteoporoza, este necesar sa luati masuri de precautie pentru a preveni fracturile, complicatiile si durerea. Este indicat sa faceti mai multe exercitii pentru a va imbunatati echilibrul si evitati medicamentele care va fac sa va simtiti ametit, deoarece cresc riscul de a cadea. Purtati incaltaminte cu talpa care sa nu alunece si, la nevoie, folositi un sprijin exterior care sa va ajute.
Fracturile cauzate de osteoporoza se vindeca greu si necesita o lunga recuperare. Intotdeauna este mai bine sa preveniti decat sa tratati.
Cum puteti preveni fracturile daca aveti osteoporoza
Exercitiile fizice
Pe timp de iarna, cele mai multe persoane tind sa nu mai urmeze planul de exercitii fizice si sa intervina sedentarismul. Daca nu vreti sa practicati un sport afara, optati pentru o sala de gimnastica sau de dans ori puteti alcatui un plan de exercitii fizice chiar acasa. Daca doriti sa le practicati in exterior, asigurati-va ca sunteti bine echipat. Imbracati-va in straturi, dar subtiri, si purtati incaltaminte adecvata, impermeabila, care sa nu alunece.
Osteodensitometria: ce trebuie sa stiti?
Indiferent de metoda pe care o alegeti, cel mai important este sa nu renuntati la miscare. Sanatatea oaselor depinde de acestea.
Bucurati-va de fiecare anotimp, chiar si de iarna. Chiar daca aveti osteoporoza, nu inseamna ca nu puteti face acest lucru. In plus, nu uitati sa adoptati o dieta echilibrata, bogata in lactate, asociata cu un plan de exercitii fizice constant. Daca urmati acest plan, puteti mentine sanatatea oaselor si va puteti bucura din plin de iarna.