Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Osteodensitometria: ce trebuie sa stiti?

15 mai 2024
Share

Osteodensitometria (DEXA) este tehnica preferata pentru a masura densitatea osoasa. Aceasta este usor de efectuat, iar expunerea la radiatii este mica. Scannerul DEXA este un aparat ce foloseste doua raze X, cu niveluri diferite de energie.

Una dintre aceastea este inalta, iar alta este joasa. Cantitatea de raze X care trec prin oase este masurata si depinde de marimea osului. Pe baza diferentei dintre cele doua, poate fi masurata densitatea osoasa.

Osteodensitometria se face, in mod frecvent, la nivelul soldurilor sau al coloanei vertebrale. Desi osteoporoza implica tot corpul, masuratorile efectuate prin osteodensitometrie pot indica riscul de fracturi. Procedeul dureaza 10-20 de minute si este noninvaziv si nedureros.

Osteodensitometria este folosita pentru diagnosticul osteoporozei, ce afecteaza femeile aflate la menopauza, insa poate sa afecteze si barbatii. Osteoporoza implica o pierdere graduala de calciu, precum si anumite schimbari structurale, ce determina subtierea, fragilitatea si riscul de fractura al oaselor. De asemenea, osteodensitometria este folosita pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului pentru osteoporoza si alte afectiuni ce pot cauza diminuarea masei oaselor.

Ce indicatii are osteodensitometria?

Osteodensitometria poate, de asemenea, sa evalueze riscul unei persoane de fracturi. Riscul de fracturi este influentat de varsta, greutate corporala, istoric familial si personal de fracturi osteoporotice, precum si de stilul de viata (fumat, consum excesiv de alcool). Toti acesti factori sunt luati in considerare atunci cand se initiaza tratamentul pentru osteoporoza.

Osteodensitometria este recomandata daca:

         Sunteti la menopauza si nu luati tratament cu estrogen.

         Aveti un istoric familial sau personal de fracturi osteoporotice.

         Fumati.

         Sunteti la menopauza si sunteti foarte inalta sau slaba.

         Sunteti barbat cu afectiuni medicale ce pot duce la pierderea de masa osoasa.

         Luati medicamente ce pot cauza pierderea densitatii osoase (corticosteroizi, barbiturice sau medicamente pentru substituire hormonala a tiroidei).

         Aveti alte boli, precum diabet tip 1, boli hepatice sau renale.

         Aveti afectiuni ale glandelor paratiroide si tiroida (hipertiroidism, hiperparatiroidism).

         Ati facut o fractura osoasa in urma unui traumatism minor.

         Aveti dovezi radiologice de fracturi vertebrale sau alte semne de osteoporoza.

decupat osteo secundaraCum va pregatiti pentru osteodensitometrie?

In ziua examinarii, puteti manca normal. Nu trebuie sa luati calciu cu cel putin 24 de ore inainte. Este recomandat sa purtati haine lejere si sa evitati accesoriile cu metal (curele, nasturi).

Este recomandat sa indepartati o parte din haine in timpul examinarii, precum si bijuteriile, dispozitivele dentare, ochelarii si alte obiecte ce pot interfera cu imaginile radiologice.

Discutati cu medicul daca ati efectuat recent o examinare cu bariu sau daca ati fost injectat cu substanta de contrast pentru o tomografie computerizata. In aceste cazuri, este recomandat sa asteptati 10-14 zile inainte de a efectua osteodensitometria.

Femeile trebuie sa informeze medicul daca exista sanse sa fie insarcinate, deoarece radiatiile pot afecta fatul.

Care sunt beneficiile si riscurile osteodensitometriei?

Ca in cazul oricarei proceduri, exista anumite beneficii si riscuri.

Beneficii

         Este o procedura simpla, rapida si noninvaziva.

         Nu necesita anestezie, iar cantitatea de radiatii este minima.

         Este cea mai precisa metoda de diagnostic a osteoporozei si de estimare a riscului de fracturi osoase.

         Nu are efecte adverse.

Riscuri

         Exista intotdeauna un risc de dezvoltare a cancerului in urma expunerii excesive la radiatii. Insa, in acest caz, beneficiul unui diagnostic precis este mai important decat acest risc, extrem de scazut.

         Femeile trebuie sa informeze intotdeauna medicul daca exista sanse sa fie insarcinate, intrucat radiatiile X pot dauna fatului. Insa, daca este necesara aceasta procedura, se vor lua masuri de precautie.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.