Osteocondroza este o afectiune destul de frecventa, atat la adultii tineri, cat si la persoanele varstnice. Aceasta afectiune are legatura cu tulburarile si distrugerile discurilor si articulatiilor intervertebrale. Osteocondroza poate afecta coloana lombara, toracica sau cervicala, ceea ce inseamna ca simptomele pot fi diferite.
Semnele osteocondrozei pot cauza diverse stari suparatoare, insa cele mai multe dintre acestea sunt asociate cu osteocondroza cervicala.
Cauzele si factorii de risc pentru osteocondroza cervicala
Osteocondroza cervicala nu are o cauza anume. Factorii de risc frecventi includ traumatismele osoase, reducerea fluxului sangvin la nivelul zonei afectate, dar si exercitarea unor presiuni asupra articulatiilor. De asemenea, osteocondroza poate aparea si in urma unei activitati sportive.
Osteocondroza se intalneste cel mai mult la copii si la adolescenti. Copiii care practica sporturi de performanta sunt mai predispusi la aparitia acestei afectiuni.
Care sunt simptomele osteocondrozei cervicale
De multe ori, poate aparea si se poate vindeca apoi fara ca persoana in cauza sa stie. Insa, de cele mai multe ori, exista anumite simptome care pot fi deranjante, printre care:
- Aceasta apare in zona gatului si se poate raspandi la nivelul umerilor, muschilor si in spatele gatului.
- Poate aparea din cauza scaderii fluxului sangvin de la nivelul vaselor de sange din creier.
- sunetele din ureche. Dupa o perioada mai lunga de timp de la debutul bolii, pot aparea sunetele din urechi (de exemplu, ca un bazait) sau, mai grav, se poate ajunge la scaderea auzului. Acesta este denumit sindromul cohlear.
- scaderea acuitatii vizuale
- ameteala
- schimbarile temperaturii corpului
- pierderea temporara a cunostintei. Acest lucru este cauzat de intreruperea fluxului sangvin de la nivelul arterelor cerebrale.
Sporturi indicate persoanelor cu spondiloza cervicala
Cum se stabileste diagnosticul osteocondrozei cervicale
Osteocondroza cervicala se poate diagnostica simplu si corect cu ajutorul radiografiei. Aceasta presupune folosirea razelor X pentru a observa structura si integritatea vertebrelor.
Care este tratamentul osteocondrozei cervicale
Dupa stabilirea diagnosticului, este important ca tratamentul primit sa fie calitativ si sa aiba rezultate pozitive. Insa, trebuie mentionat si faptul ca osteocondroza cervicala poate fi vindecata complet doar daca este intr-un stadiu incipient. In cazurile mai avansate ale bolii, tinta este tinerea sub control a simptomelor (in special a durerii) si prevenirea altei degenerescente a discurilor intervertebrale.
Pentru tratarea si ameliorarea osteocondrozei cervicale este indicat sa:
- folositi medicamente antiinflamatoare si analgezice (pentru durere)
- sa folositi pentru zona dureroasa unguente si geluri indicate si in osteoartrita
- faceti periodic sedinte de fizioterapie, kinetoterapie si masaj
- la indicatia medicului, este posibil sa urmati tratament cu suplimente alimentare (multivitamine, condroprotectoare)
- folositi plasturi terapeutici
Metode prin care poate fi prevenita osteocondroza cervicala
Inainte de a trata, este intotdeauna mai bine sa preveniti. Preventia osteocondrozei cervicale se face prin mentinerea unui stil de viata sanatos:
- evitarea alimentelor mai putin sanatoase (fainoase, dulciuri)
- practicarea exercitiilor fizice in mod regulat
- mentinerea unei posturi corecte atunci cand stati pe scaun sau in picioare
- scaderea in greutate, daca este cazul
- sedintele regulate de masaj