Osteoartrita si poliartrita reumatoida sunt doua dintre afectiunile care pot fi confundate adesea. In cele ce urmeaza va vom prezenta caracteristicile fiecareia, pentru o mai buna intelegere a diferentelor majore dintre cele doua entitati medicale.
Din ce in ce mai multa lume se confrunta cu afectiuni osteoarticulare, mai mult sau mai putin severe, insa, in marea majoritate a cazurilor, extrem de neplacute. Multe dintre aceste boli sunt cronice. Acest lucru inseamna ca cei afectati se vor confrunta cu aceste probleme pentru tot restul vietii, avand nevoie de asistenta si suport medical. Multe dintre afectiunile osteoarticulare se prezinta cu un tablou clinic similar, motiv pentru care diagnosticul corect este uneori dificil. Testele de laborator de ultima generatie au reusit sa inlesneasca munca medicului reumatolog, insa spiritul clinic este, fara doar si poate, primordial.
Ce este osteoartrita?
Osteoartrita este o afectiune degenerativa caracterizata prin distrugerea in timp a cartilajului care protejeaza suprafata articulara. Odata ce cartilajul se subtiaza, oasele se ating si la fiecare miscare apare fenomenul de frecare intre acestea, lucru care provoaca durere. Aceasta afectiune este cea mai comuna cauza a durerilor articulare la varstnici, putand afecta atat articulatiile mari, cat si pe cele mici. Din pacate, osteoartrita in stadiile avansate este extrem de invalidanta, astfel incat calitatea vietii acestor pacienti este afectata.
De ce apare?
Varsta este una dintre principalele cauze ale acestei boli, insa exista si alti factori care duc la aparitia osteoartritei. Astfel, greutatea corporala excesiva, unele activitati fizice (ridicatul de greutati), slabiciunea musculara, traumatismele, infectiile articulare si istoricul familial sunt doar cateva dintre cauzele care pot grabi aparitia acestei afectiuni.
Obezitatea, pericol pentru articulatii
Semne distinctive pentru osteoartrita
- Durerea cu caracter mecanic cu diverse localizari (durere care apare la miscarea articulatiei);
- Rigiditatea articulatiei si deformarea ei;
- Limitarea miscarilor;
- Aparitia zgomotelor (cracmente, crepitatii) la miscarea articulatiei.
Poliartrita reumatoida
Poliartrita reumatoida este o afectiune inflamatoare autoimuna, ce afecteaza articulatiile mainilor si picioarelor si apare frecvent la populatia cu varsta cuprinsa intre 25 si 50 de ani. Cauza acestei boli este o alterare in sistemul imunitar care ataca articulatiile, cu timpul aparand eroziuni ale cartilajului si oaselor. Odata ce boala avanseaza, au loc tumefactii si deformari articulare extrem de dureroase si invalidante. Aproximativ 30% dintre cei afectati prezinta si noduli reumatoizi specifici. Desi tabloul clinic al acestei boli este destul de usor de recunoscut pentru diagnosticul de certitudine, este nevoie de analize de laborator (markeri specifici).
Simptomele poliartritei
- Inflamatia articulatiilor mici in mod simetric (maini, picioare);
- Articulatii dureroase (durere cu caracter inflamator), tumefiate, rigide;
- Durere matinala destul de specifica, ce se poate ameliora pe parcursul zilei cu efectuarea miscarilor;
- Cu timpul, articulatiile se pot deforma (devierea degetelor);
- Pot aparea compresii nervoase, cu dezvoltarea sindromului de tunel carpian.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva