Revista care te menține sănătos

Psihologie

Ortorexia: de la sanatate la obsesie

15 mai 2024
Share

In ultimii ani s-a constatat o usoara schimbare in atitudinea noastra fata de alimentele pe care le consumam. Incet, dar sigur, incepem sa acordam o atentie mai mare nutrientilor care ne alcatuiesc dieta si sa studiem cu grija etichetele produselor inainte de a le cumpara.

Multi dintre noi au eliminat zaharul rafinat si au imbogatit meniul zilnic cu o cantitate mai mare de legume, fructe si seminte. Este o veste imbucuratoare datorita faptului ca renuntarea la ingredientele procesate reduce riscul de diabet zaharat si al anumitor tipuri de cancer. Dar ceea ce incepe cu o dorinta reala de a te simti mai bine in corpul tau si de a adopta un stil de viata sanatos se poate transforma intr-o fixatie periculoasa. Sa facem cunostinta cu ortorexia, sora cu anorexia si bulimia nervoasa.

Ortorexia – o tulburare de alimentatie?

Ortorexia sau dependenta de alimentatia sanatoasa are la baza cuvintele grecesti „orthos”, care inseamna „drept”, si „orexis”, tradus ca „apetit” sau „pofta de mancare”. Este un termen propus de dr. Steven Bratman in anul 1996, el insusi fiind un fost ortorexic. El a identificat aceasta tulburare la pacientii lui obsedati de alimentatia sanatoasa.

Ortorexia nu constituie, deocamdata, un diagnostic clinic recunoscut de DSM 5, manualul tulburarilor psihice, dar multe persoane se lupta cu simptome asociate acestui termen. Similar anorexicilor, ortorexicii au o fixatie in legatura cu mancarea si organismul lor, dar preocuparea nu este legata de calorii si greutate, ci de calitatea alimentelor si puritatea acestora.

Care sunt simptomele ortorexiei?

Alimentatia sanatoasa este cea mai buna alegere pentru sanatatea noastra, de aceea, recunoasterea ortorexiei este destul de dificila, fiind invaluita de o aparenta sanatoasa. Toata aceasta grija de a evita mancarea nesanatoasa este dusa la extrem, persoana in cauza ajungand sa nu se mai atinga de niciun fel de alimente care contin grasimi sau care sunt modificate genetic. Isi planifica toata ziua si activitatile sociale in jurul valorii nutritionale a alimentelor si se rezuma doar la cateva tipuri de hrana. Incalcarea acestor reguli dure, pe care singura si le stabileste, este urmata de perioade de depresie si mustrari de constiinta.

ortorexieIsi planifica din timp meniul pentru zilele urmatoare, evitand intalnirile cu prietenii sau iesirile la restaurant din cauza riscului de a consuma mancare nesanatoasa. Izolarea sociala este simptomul cel mai vizibil care il afecteaza pe ortorexic.

Cum se trateaza?

Primul pas spre vindecare este recunoasterea faptului ca exista o problema. Familia si prietenii au un rol important in aceasta etapa. Ei il pot ajuta pe ortorexic sa constientizeze existenta problemei si determina sa dobandeasca o atitudine mai flexibila fata de mancare. Este necesara vindecarea problemelor emotionale, cu ajutorul unui psiholog. Va intelege ca identitatea lui nu se rezuma doar la „acea persoana care mananca sanatos” si ca sunt si alte lucruri importante in viata, cum ar fi iubirea sau prietenia.

Exagerarea mancatului sanatos pare a fi motivata de sanatate, dar exista si alte cauze: frica irationala de boala, sentimentul de superioritate fata de cei care nu mananca sanatos, impulsul de a detine controlul total, cautarea spiritualitatii printr-o alimentatie pura si corecta, imbunatatirea imaginii de sine sau incercarea de a-si crea o identitate.

Psiholog Dana Comanescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.