Revista care te menține sănătos

Wellness club

Organismul ne avertizeaza cand avem probleme de sanatate

21 mai 2024
Share

Durerile pe care le experimentam zi de zi fac parte din rutina, in mod deosebit atunci cand inaintam in varsta. Dar, inainte sa ignorati simptomele, asa cum mare parte din populatie face (potrivit unui studiu, 70% dintre oameni apeleaza cu intarziere la personalul medical specializat), ar fi bine sa notati urmatoarele 5 semne de avertizare pe care ni le poate transmite organismul si pe care nu e deloc bine sa le ignoram.

Durerea in piept care se raspandeste

Daca durerea pe care o resimtiti la nivelul pieptului se intinde spre umar sau maxilar, iar presiunea este intensa si apasatoare, raspunsul poate fi un vas de sange blocat, ce poate impiedica fluxul de oxigen catre inima. Ce trebuie sa faceti? Luati o doza puternica de aspirina si sunati neaparat la numarul unic de urgenta, deoarece exista risc crescut de atac de cord. O electrocardiograma realizata la spital poate stabili daca ati suferit un atac de cord sau exista alte probleme care pot cauza simptomele respective.

Amortirea partii inferioare a spatelui

Durerea de spate apasatoare, care incepe la nivelul feselor si se extinde pana la nivelul membrelor inferiorare, poate fi un semn al unei hernii de disc si apare ca urmare a rupturii unui disc spinal sau a presiunii exercitate pe nervii zonei respective. Un examen fizic realizat de catre medic poate stabili diagnosticul pentru aceasta afectiune.

In aproximativ 90% dintre cazurile de hernie de disc, pacientii pot apela la tratament nechirurgical, cum ar fi: odihna, analgezicele sau exercitiile fizice simple pentru ameliorarea simptomelor. Daca durerea persista pe o perioada lunga de timp, este recomandata interventia chirurgicala pentru eliminarea discului spinal.

Furnicaturile dureroase la nivelul membrelor inferioare

Cu siguranta ati experimentat macar o data senzatia de furnicaturi, amorteala si durerea la nivelul picioarelor, ca urmare a stationarii in pozitie fixa pentru o perioada mai lunga. Insa, acest semnal de averizare, senzatia de „ace in picioare”, poate avea in spate un inamic de temut al societatii actuale: diabetul zaharat. Daca aveti temeri in privinta acestui aspect, cel mai sigur este sa faceti un test de sange extrem de simplu care poate diagnostica diabetul zaharat. Regimul alimentar, miscarea, monitorizarea glicemiei si tratamentul medicamentos pot preveni complicatiile si evolutia diabetului.

Durerile de cap severe

Durerile de cap insuportabile pot semnala un vas de sange rupt la nivelul creierului, cunoscut sub denumirea de anevrism. O astfel de problema reprezinta o maxima urgenta si trebuie sa va adresati imediat celei mai apropiate unitati medicale, deoarece exista riscul ca presiunea craniana cauzata de hemoragie sa priveze creierul de oxigenul si substantele nutritive necesare bunei functionari a acestuia. Cel mai probabil, medicul va efectua o scanare CT pentru depistarea hemoragiei, dupa care o echipa de chirurgi va realiza o interventie de urgenta pentru eliminarea excesului de lichid acumulat si pentru repararea vasului de sange respectiv.

Durerea picioarelor, insotita de roseata si senzatie de caldura

Desi puteti fi tentati sa dati vina pe crampele musculare, cauzate de exercitiile fizice intense, tumefierea, roseata, caldura si durerea resimtite la nivelul membrelor inferioare pot fi semnul unei afectiuni extrem de raspandite in randul omului modern: tromboza venoasa profunda (TVP).

Aceasta este extrem de periculoasa, deoarece presupune formarea unui cheag de sange in venele picioarelor, iar in cazul deplasarii acestuia nestingherit in organism, poate ajunge prin sange la organele vitale, precum plamanii sau inima, determinand un blocaj al arterelor care alimenteaza organele respective cu sange.

Ce nu trebuie sa faceti: nu va masati in niciun caz picioarele, pentru ca astfel inlesniti deplasarea cheagului de sange prin reteaua venoasa si se poate ajunge la embolie pulmonara si chiar deces. In schimb, consultati medicul de specialitate care va realiza o ecografie pentru a putea stabili cu certitudine diagnosticul de TVP, care este pozitia exacta a cheagului si ce tratament trebuie urmat.

Paula Rotaru

Sursa: www.oprah.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.