Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Opțiuni de tratament în caz de infecție urinară

Ecaterina Lupaşcu; Surse: urologyhealth.org, webmd.com, mayoclinic.org
5 iunie 2024
Share
Opțiuni de tratament în caz de infecție urinară

Pe piele şi în apropierea vaginului și a rectului există o populație semnificativă de bacterii. Aceste bacterii pot migra către uretră și apoi în vezica urinară, uneori chiar până la rinichi. Indiferent de distanța pe care o parcurg, în tractul urinar bacteriile pot provoca probleme de sănătate. Iată care sunt cele mai bune opţiuni de tratament pentru o infecţie urinară.

Ce este infecția urinară

Infecția urinară este provocată de bacterii sau alte microorganisme care invadează diferite părți ale tractului urinar, cum ar fi rinichii, ureterele, vezica urinară sau uretra.

Infecțiile pot să apară oriunde în tractul urinar și adesea vin la pachet cu simptome precum dureri în timpul urinării (disurie), senzația de arsură, nevoia urgentă și frecventă de a urina și, uneori, chiar prezența sângelui în urină.

Așa cum unii oameni sunt mai predispuși la răceli, alții sunt mai susceptibili la infecție urinară. Femeile sunt mai expuse la infecții urinare decât bărbații. Sunt studii care arată că aproximativ 60% dintre femei vor avea cel puțin o infecție urinară în timpul vieții, în timp ce numai aproximativ 12% dintre bărbați se vor confrunta cu această problemă. Un raport inegal, ce se explică prin variațiile anatomice între tractul urinar al femeilor și cel al bărbaților, împreună cu alte influențe precum lungimea uretrei și prezența prostatei la bărbați. Femeile au o uretră mai scurtă decât bărbații, ceea ce face ca bacteriile să aibă o distanță mai mică de parcurs pentru a ajunge la vezica urinară.

Tratamentul pentru infecție urinară implică de obicei administrarea de antibiotice, pentru a combate bacteriile responsabile și a preveni complicațiile. În plus față de tratamentul cu antibiotice, se pot recomanda și alte măsuri pentru a ameliora simptomele și a sprijini vindecarea.

antibiotice, infectie urinara, tractul urinar, tratament infectie urinara, dureri abdominale, dureri pelvine,

Simptome infecție urinară

Când suferiți de o infecție urinară, mucoasa vezicii urinare și a uretrei se inflamează și se irită. Această iritație poate genera dureri în partea inferioară a abdomenului sau în zona pelviană, uneori chiar și în partea inferioară a spatelui, și, de obicei, vă determină să simțiți nevoia de a urina mai des. Este posibil să simțiți chiar o senzație puternică de urgență de a urina, deși eliminați doar câteva picături. Nu e neobișnuit nici pierdeți controlul vezicii urinare și să experimentați incontinență urinară.

O infecție urinară poate afecta diferite părți ale tractului urinar. Iar fiecare tip de infecție are un nume specific, în funcție de locul în care apare.

Cistita (infecția vezicii urinare). Simptomele pot include nevoia frecventă de a urina sau durere la urinare. De asemenea, este posibil să experimentați dureri în partea inferioară a abdomenului și urină tulbure sau cu prezența sângelui.

Uretrita (infecția uretrei). Simptomele pot include scurgeri și senzație de arsură la urinare.

Pielonefrita (infecția rinichilor).

Infecțiile renale sunt asociate cu febră și dureri de spate, în mod obișnuit localizate lateral, pe o parte sau pe alta, și pot provoca greață și vărsături. Aceste infecţii trebuie tratate însă fără întârziere, deoarece o infecție a rinichilor se poate răspândi în sânge, devenind o problemă de sănătate care vă poate pune viața în pericol.

Tratament infecții urinare (ITU)

Există două tipuri principale de infecții ale tractului urinar (ITU): simple și complicate. Infecțiile urinare simple apar la persoanele sănătoase, cu tract urinar normal. Infecțiile urinare complicate apar în prezența unor anomalii ale tractului urinar sau când bacteriile care cauzează infecția sunt rezistente la majoritatea antibioticelor.

Infecțiile urinare simple sunt mai comune în rândul femeilor, în timp ce infecțiile urinare la bărbați și copii sunt adesea considerate complicate din cauza unor factori suplimentari care pot contribui la infecție.

Tratament infecție urinară simplă

În caz de infecție urinară simplă, de obicei, un tratament de 3 zile cu un antibiotic adecvat este eficient în gestionarea majorității simptomelor. Și, deși unele simptome precum durerea și urgența de a urina pot dispărea după câteva doze de antibiotice, este important să finalizați întregul tratament prescris, chiar dacă vă simțiți mai bine, pentru a vă asigura că infecția este complet vindecată. Neglijarea tratamentului poate duce la reapariția infecției.

Consumul suficient de lichide, în special apă, ajută la diluarea urinei. Dar și la crearea unui mediu în care bacteriile nu se pot multiplica în mod eficient. Pe lângă diluarea urinei, hidratarea adecvată favorizează și o frecvență mai mare a urinării. Iar aceasta poate contribui la eliminarea bacteriilor și a altor toxine din organism.

Femeile aflate la postmenopauză depistate cu infecții urinare pot beneficia, dacă nu există contraindicații, de terapia hormonală locală cu estrogen, administrată vaginal.

antibiotice, infectie urinara, tractul urinar, tratament infectie urinara,

Tratament infecție urinară complicată

În caz de infecție urinară complicată, este necesar un tratament pe termen mai lung cu antibiotice. Uneori, administrarea de antibiotice poate începe prin perfuzii intravenoase în spital. După o perioadă inițială de antibiotice, tratamentul se continuă pe cale orală timp de până la 2 săptămâni.

Infecțiile renale sunt adesea tratate ca infecții urinare complicate.

Simptomele unei infecții urinare se ameliorează de obicei în câteva zile de la administrarea antibioticelor. Dacă toate simptomele dispar după finalizarea tratamentului, nu este necesară o retestare a urinei pentru a confirma dispariția infecției.

Cu toate acestea, în cazul unor infecții urinare complicate, este posibil să fie necesară efectuarea unei uroculturi pentru a confirma că infecția a fost complet eliminată. Dacă simptomele persistă, este posibil să fie necesar un tratament mai lung de antibiotice, schimbarea antibioticului sau o altă abordare terapeutică.

Este normal ca între 20% și 40% dintre femeile afectate să dezvolte o altă infecție urinară. Pentru bărbați există un risc crescut de recurență, deoarece bacteriile pot să persiste în interiorul prostatei.

Măsuri recomandate pentru a preveni complicațiile

Dacă aveți infecții urinare frecvente (de 3 sau mai multe pe an), este important să discutați cu un medic. Este posibil să fie necesare investigații suplimentare pentru a identifica cauza recurenței. În anumite situații, un tratament prelungit de antibiotice în doză mică sau administrarea unui antibiotic după contactul sexual pot reduce frecvența.

Pentru a reduce simptomele și a preveni complicațiile, există însă câteva măsuri pot fi recomandate. Acestea pot include:

  1. Hidratare adecvată. Consumul abundent de lichide, în special apă, poate ajuta la diluarea urinei și eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Acest lucru poate fi util în gestionarea infecțiilor urinare și poate ajuta la reducerea simptomelor precum senzația de usturime sau durerea la urinare.
  2. Tratamentul simptomatic. Pentru a ameliora simptomele asociate cu infecția urinară, pot fi recomandate medicamente precum analgezicele pentru reducerea durerii sau medicamentele antispastice pentru calmarea crampelor vezicale.
  3. Evitarea iritanților. Se recomandă evitarea substanțelor care pot irita tractul urinar, cum ar fi băuturile alcoolice, cafeaua, băuturile acidulate sau alimentele condimentate. Evitarea acestor iritanți poate contribui la reducerea disconfortului și la accelerarea vindecării.
antibiotice, infectie urinara, tractul urinar, tratament infectie urinara,

Tratamente naturale asociate cu gestionarea infecțiilor urinare

Cu un conținut bogat în antioxidanți și substanțe antibacteriene, sucul de merişoare este adesea promovat pentru prevenirea sau tratarea infecțiilor urinare.

De asemenea, consumul regulat de iaurt probiotic poate ajuta la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale și vaginale, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de infecții urinare.

Anumite plante precum coada-șoricelului, echinaceea sau gălbenelele pot avea proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii, care pot ajuta în gestionarea infecțiilor urinare. Tot pentru proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii, este recomandat consumul de usturoi. Și nu în ultimul rând, vitamina C poate ajuta la acidifierea urinei și la crearea unui mediu nefavorabil pentru creșterea bacteriilor în tractul urinar.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.