Revista care te menține sănătos

Wellness club

Opt metode pentru a scapa de sforait

17 mai 2024
Share

Sforaitul este o problema destul de comuna, ce afecteaza 40 la suta dintre barbati si 25 la suta dintre femei. Sforaitul presupune emiterea in timpul somnului a unui zgomot puternic, deranjant pentru toti cei din jur, la fiecare respiratie. Persoanele in varsta sunt foarte predispuse la sforait: aproximativ o treime dintre cei cu varste peste 55 de ani sforaie.

In ciuda frecventei si a impresiei generale ca nu face rau decat din punct de vedere sonor, sforaitul este o tulburare care poate avea consecinte medicale si sociale serioase. Daca nu suferiti de o forma mai grava, urmatoarele sfaturi va pot ajuta sa scapati de sforait si sa aveti un somn mai linistit.

 

1. Schimbati-va pozitia de somn

Dormiti pe o parte! Este cea mai buna pozitie pentru a reduce sforaitul. Este mult mai probabil sa sforaiti daca sunteti culcat pe spate. De asemenea, dormind pe burta, este o pozitie chinuitoare pentru gat.

 

2. Slabiti

Greutatea corporala in exces, in special in jurul gatului, pune presiune asupra cailor respiratorii, determinand infundarea partiala a acestora, ceea ce favorizeaza sforaitul. Este bine sa mai reduceti din greutate, daca sunteti supraponderali.

 

3. Evitati alcoolul si somniferele

Atat alcoolul, cat si si somniferele pot afecta sistemul nervos central, ceea ce duce la relaxarea muschilor gatului si maxilarului, facand sforaitul mai probabil. Aceste substante sunt cunoscute ca putand provoca apneea de somn, o afectiune ce a fost corelata cu bolile cardiovasculare. In plus, nu ar trebui utilizate niciodata impreuna. Daca nu puteti adormi fara somnifere ori fara a consuma putin alcool inainte de culcare, mai bine faceti o vizita la medic.

 

4. Tratati-va de alergii

Alergiile respiratorii cronice pot cauza sforaitul prin fortarea pacientilor sa respire pe gura in timp ce dorm. Un antihistaminic chiar inainte de culcare poate ajuta. In cazul in care nasul este infundat, incercati sa utilizati o solutie salina sau un umidificator.

 

5. Folositi o gutiera

Medicul dentist sau medicul curant va poate recomanda o gutiera antisforait (dispozitiv din cauciuc, care imbraca dintii), ce poate tine dintii impreuna, ferind muschii maxilarului inferior de a deveni prea relaxati.

 

6. Renuntati la fumat

Fumatul dauneaza sanatatii in general, si mai cu seama sistemului respirator, ceea ce poate favoriza sforaitul. Renuntati la acest viciu si veti dormi mai bine.

 

7. Respectati un program fix de somn

Mergeti la culcare si treziti-va la aceleasi ore in fiecare zi. Obisnuiti-va organismul cu un program fix de dormit si va va fi de ajutor.

 

8. Dormiti cu capul ridicat

Dormitul cu capul ridicat poate diminua o parte din presiunea de pe caile respiratorii, ceea ce face respiratul mai usor. Asta nu inseamna ca trebuie sa va puneti doar capul pe doua perne, pentru ca mai mult veti obtura caile respiratorii, ci toata partea superioara a corpului trebuie ridicata. Faceti in asa fel incat capul patului sa fie inclinat (ideale sunt paturile cu sistem de ridicare a partii superioare, precum cele moderne de spital sau introduceti sub saltea, in partea superioara, perne si paturi care sa asigure o panta).

Opt metode pentru a scapa de sforaitMergeti la un consult de specialitate daca:
– V-ati trezit in timpul noptii cu senzatia de sufocare
– Vi s-a spus ca sforaitul dumneavoastra este extrem de zgomotos si de deranjant pentru ceilalti
– Nu va simtiti odihnit cand va treziti
– Sunteti extrem de obositi in timpul zilei
– V-ati trezit cu o durere de cap
– Aveti probleme de concentrare in timpul zilei
– Partenerul vostru observa ca respiratia se intrerupe in timpul somnului
– Sunteti gravida si sforaiti

 

Mircea Doaga

Sursa: health.howstuffworks.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.