Primavara a sosit in sfarsit, fiind cel mai potrivit moment de a reevalua nu numai metodele de ingrijire cosmetica. Dar si pe cele prin care asiguram parului vitaminele si mineralele necesare, adaugand, eventual, suplimente alimentare unde este cazul. Doar asa putem opri caderea parului.
Pe langa numele de sezon rece, iarna ar putea fi denumita si „sezonul parului uscat”. Motivul? Aerul rece de afara si cel cald din interior, vantul, palariile si caciulile din materiale sintetice contribuie la degradarea parului care poate deveni casant si tern. Pentru a reda stralucirea si frumusetea, va prezentam vitaminele si mineralele care nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica.
Dieta echilibrata si hidratarea corespunzatoare mentin parul sanatos
In primul rand, regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat si sa contina vitamina A, vitaminele din complexul B (in special B6, B12, B9 sau acidul folic si B7 ori biotina), vitaminele C si E. Dar si anumite minerale (cupru, zinc, siliciu, fier, iod), proteine si acizi grasi esentiali. De asemenea, este necesara asocierea unei hidratari corespunzatoare. Ideal ar fi sa putem asimila toate aceste substante indispensabile din alimentatie.
Vitaminele A, C, E si complexul B intaresc firul de par
Indiferent de felul in care reusim sa asiguram parului elementele necesare, este important sa stim ce nu trebuie sa lipseasca:
- Vitamina A este esentiala pentru dezvoltarea diferitelor tesuturi, avand in plus (impreuna cu zincul) efect reglator asupra functiei glandelor sebacee. Aceastea sunt raspunzatoare de secretia de sebum, un lubrifiant natural al firului de par. Lipsa ei din dieta poate duce la uscarea parului, la aparitia matretii si chiar la caderea parului in mod excesiv. Alimentele bogate in vitamina A sunt ficatul, uleiul de peste, laptele, legumele rosii, portocalii si galbene, dar si spanacul.
- Vitaminele B6, B12, acidul folic si biotina sunt elemente cheie ale mentinerii unui nivel adecvat de hemoglobina. Aceasta este componenta sangelui responsabila de „alimentarea” tesuturilor cu oxigen. Vitamina B6 se gaseste in cantitate mare in alimentele bogate in proteine: ficatul, carnea de pui, peste sau porc, soia etc. Alimentele cu un continut crescut de vitamina B12 sunt carnea, ouale si produsele lactate. Acidul folic se gaseste mai ales in cereale, nuci, alune, legumele cu frunze verzi, sucul de portocale, germenii de grau si ficat. Deficitul de biotina apare foarte rar, in anumite afectiuni intestinale. Biotina este sintetizata la nivel intestinal sub actiunea unor bacterii din flora normala.
- Vitamina C intervine in sinteza colagenului. Absenta ei poate determina cresterea fragilitatii parului, cu despicarea varfurilor si ruperea firelor cu usurinta. Vestea buna este ca aceasta vitamina se gaseste in numeroase fructe si legume: citrice, cartofi, rosii si legumele cu frunze verzi.
- Vitamina E intervine in sporirea captarii tisulare de oxigen la nivelul scalpului. O gasim in legumele cu frunze verzi, nuci si seminte, uleiuri vegetale etc. Exista pe piata marci de cereale imbogatite cu vitamina E, nefiind astfel necesara adaugarea de suplimente alimentare, deoarece deficitul de vitamina E apare rar.
Mineralele si acizii grasi esentiali, indispensabile pentru cresterea parului
Dintre minerale, cele mai importante pentru sanatatea parului sunt:
- Cuprul, alaturi de vitaminele din complexul B, este necesar in sinteza hemoglobinei si se gaseste mai ales in ficat, fructe de mare, nuci si seminte.
- Fierul este un mineral cu rol-cheie in sinteza hemoglobinei. El poate fi intalnit sub doua forme: hemic (organismul il absoarbe mai usor) si non-hemic. De aceea, este important ca dieta sa cuprinda surse de fier hemic. Respectiv carne rosie (in special cea de vita), organe (in special ficat), carne de pasare, peste (ton, somon) si oua (galbenusul).
- Zincul este implicat atat in mentinerea sanatatii firului de par, cat si in reglarea secretiei de sebum la nivelul scalpului, cu efecte benefice in prevenirea matretii. Alimentele cu un continut crescut de zinc sunt fructele de mare, mai ales stridiile, ouale si laptele, dar si unele cereale.
- Iodul joaca un rol vital in cresterea parului. Desi in mod uzual el se adauga in sarea de masa, ideal este sa ne procuram necesarul de iod din surse naturale: alge, fructe de mare, somon, oua, usturoi.
- Acizii grasi nesaturati Omega-3 si Omega-6 nu pot fi sintetizati in organism, de aceea trebuie preluati din alimente ca pestele (in special somonul), nucile, uleiul de masline sau de rapita, soia etc.
Parul nu este doar un accesoriu, ci un sistem biologic complex, in reglarea caruia intervin numerosi factori (dieta, stres, imunitate etc.). Caderea parului poate fi oprita daca niciunul dintre acesti factori nu este neglijat.