Pentru majoritatea oamenilor, aspectul ciudat al unghiilor este stanjenitor, mai ales ca cele mai multe persoane le asociaza cu o infectie fungica. Acest lucru face sa „sune” contagios sau este asociat cu o igiena precara. De fapt, 10% dintre adulti au onicomicoza. Acest procent creste pana la 20% la persoanele de 60 de ani sau mai in varsta.
In realitate, unghiile „fungice” nu sunt cauzate de fungi deloc! Exista mai multe motive pentru care unghiile noastre pot arata diferit. Acestea sunt:
- Linii si creste. Acestea sunt frecvente si pot fi considerate normale, dar se pot inrautati in timpul sarcinii.
- Unghii senile. Cu timpul, unghiile noastre devin mai fragile, apar unele creste si exfolieri mai pronuntate. Incercati sa evitati produsele de curatare pentru a nu inrautati situatia.
- Unghiile albicioase sau galbene apar in urma onicolizei (dezlipirea uneia sau mai multor unghii pe o portiune mai mult sau mai putin intinsa. Apare de obicei dupa traumatisme, boli dermatologice sau generale, ori administrarea unor medicamente). Tratamentul consta in taierea unghiilor foarte scurt si evitarea curatarii lor dedesubt.
- Unghiile rosii sau negre pot aparea in urma unui hematom sau a sangelui situat sub unghie, de obicei dupa un traumatism. Daca observati un punct negru sub unghie ce nu a fost cauzat de un traumatism, este recomandat sa consultati medicul dermatolog pentru a exclude un melanom.
- Unghiile verzi pot fi cauzate de bacteria Pseudomonas , ce se dezvolta sub o unghie care a fost partial separata de patul unghial, producand un pigment verde. Tratamentul consta in taierea unghiilor cat mai scurt la fiecare 4 saptamani, nu le curatati, nu le tineti pentru mult timp in apa, iar dupa dus uscati-le cu grija. Daca problema persista, medicul va poate indica un tratament medicamentos.
- Unghiile cu puncte pot fi asociate cu psoriazis sau alte boli dermatologice care pot afecta matricea unghiala, zona de sub unghie.
- Umflarea si inrosirea pielii din jurul unghiei se numeste paronichie. Aceasta este o infectie a cuticulei. Daca infectia este acuta (rapid instalata), inseamna ca este cauzata de o bacterie. O paronichie cronica exista atunci cand cuticula este inflamata si iritata o perioada mai lunga de timp. Terapia incepe cu pastrarea pielii uscate si ferita de apa. Cateodata, o crema bazata pe steroizi (hidrocortizon) poate fi utilizata cu succes. Daca problema persista, medicul va poate prescrie medicamente antifungice.
- Traumatismul cronic al unghiilor, precum loviturile sau strivirile pot cauza deteriorarea unghiilor, creand aspectul de unghii „fungice”. Acest tip de trauma poate aparea in diferite profesii sau in urma purtarii pantofilor foarte stramti.
Care sunt cauzele si factorii de risc in onicomicoza?
In randul persoanelor sanatoase, onicomicoza este determinate cel mai frecvent de fungi proveniti din zone umede, precum dusurile comune de la piscina sau sala de gimnastica. Atletii sunt mai predispusi la fungi, din cauza imbracamintei stramte sau a incaltamintei asociate cu traume repetitive asupra unghiilor de la picioare. Persoanele in varsta si cele cu boli cronice sunt, de asemenea, situate intr-un risc crescut. Acestea includ afectiuni autoimune (psoriazis, boala Crohn). De asemenea, orice alta boala care afecteaza si sistemul imun (HIV, diabet, cancer) poate face contaminarea cu fungi mai usoara. Desi fungii se pot lua din anumite locuri, nu sunt foarte contagiosi. Este o boala foarte frecventa si poate fi transmita de la om la om, insa doar dupa un contact intim repetat.
Cum este diagnosticata onicomicoza?
Doar examenul fizic nu este suficient pentru diagnostic, intrucat exista foarte multe conditii ce pot face unghiile sa para deteriorate. Testele de laborator sunt cele mai indicate, precum prelevarea unei mici portiuni de unghie care va fi analizata.
Cum se trateaza onicomicoza?
Cea mai buna recomandare este ca unghiile sa fie taiate scurt pentru a reduce numarul de fungi ce pot intra in unghie. Cremele si alte tratamente locale nu sunt prea eficiente impotriva fungilor, deoarece unghiile sunt prea groase si nu le lasa sa penetreze prea mult. Terapia antifungica orala (griseofulvin, terbinafine, itraconazol, fluconazol) insa poate functiona in 50-70% dintre cazuri. Dureaza intre 9 si 12 pentru a vedea efectul, pentru ca acesta este timpul de care are nevoie unghia sa creasca.
Dr. Roxana Mateescu
Medic medicina generala