Dintr-o perspectivă socială şi relaţională, mulţi dintre oamenii care preferă compania animalelor găsesc în asta un bun substitut. Spre deosebire de oameni, animalele nu reprezintă o ameninţare în planul sensibilităţilor şi vulnerabilităţilor interne.
Sentimentul aparte pe care îl oferă prezenţa unei fiinţe necuvântătoare este inegalabil. În spatele acestei experienţe particulare se pot găsi câteva explicaţii simple, care pot depăşi umanitatea însăşi. Un motiv serios are legătură cu inocenţa, loialitatea, cu care un animal poate acompania discret sau zgomotos omul, aşteptând la schimb o atenţie generoasă care, dacă se lasă aşteptată, este revendicată în cele mai neaşteptate şi creative modalităţi.
Beneficiile prieteniei cu necuvântătoarele
A avea în grijă un animal de companie este curativ. Cele mai palpabile beneficii se reflectă în stări emoţionale variate, pentru că relaţia om-animal facilitează accesul la o serie de trăiri, care altfel nu ar fi fost accesibile, mai ales în cazurile în care afectul are în profunzime o textură plină de asperităţi sau fisuri. Animalele pot reduce simptomele de stres fiziologic şi psihologic, cum ar fi ritmul cardiac şi tensiunea arterială, făcând loc unei stări confortabile şi relaxante.
Partener de mişcare
Animalele răspund rapid emoţional, fiind afectuoase şi acordând atenţie, ceea ce face loc rapid unor stări favorabile, printr-o atmosferă de siguranţă emoţională. Este facilitată dezvoltarea unei legături puternice şi de durată. Interacţiunile cu un animal pot fi, de asemenea, distractive şi energizante, inducând mai ales pentru cei singuri o perspectivă rutinieră sănătoasă, de durată. Indiferent de anotimp, plimbările zilnice sunt asigurate.
Ajutorul relaţiilor sociale stabile şi pozitive
„Magia” din spatele relaţiei pozitive om-animal de companie ţine şi de o întreagă chimie internă, care facilitează secreţia de oxitocină. Oxitocina, cunoscută şi sub denumirea de „hormonul iubirii şi al ataşamentului”, este responsabilă de apariţia unor sentimente pozitive în detrimentul stărilor de anxietate, facilitează încrederea şi fidelitatea. Acestea din urmă sunt atribute atât de necesare în dezvoltarea şi consolidarea unor relaţii sociale stabile şi pozitive.
Hobby-uri care va imbunatatesc sanatatea
Gardianul obiceiurilor bune
Relaţia cu un animal de companie cultivă încredere şi responsabilizează, adică achiziţii importante, pe care unii oameni nu reuşesc să şi le însuşească de la proprii semeni. O lecţie importantă oferită de animalele de companie are legătură cu încurajarea sau descurajarea unor conduite.
Necuvântătoarele reacţionează prompt pozitiv sau negativ, îndepărtându-se sau apropiindu-se, devenit astfel, prin extrapolare, un barometru valoros în exersarea unor abilităţi cu valoare interpersonală sau socială.
Catalizatorul dezvoltării emoţionale
Copiii care în procesul lor de creştere au în preajmă animale şi se ataşează emoţional au o dezvoltare emoţională mult mai armonioasă, iar relaţiile lor de ataşament sunt mult mai sigure în relaţiile cu ceilalţi. Destinul lor emoţional, ca viitori adulţi, este influenţat semnificativ pozitiv din perspectiva stabilităţii şi încrederii în sine. O lecţie importantă ţine şi de felul mai puţin plăcut în scenariul în care dintr-un motiv sau altul animalul de companie trebuie să iasă din viaţa unui copil sau adolescent.
Despărţirea şi acceptarea pierderii este dureroasă şi o astfel de experienţă este marcantă. Totodată, felul în care o astfel de experienţă este trăită şi gestionată ca proces intern devine o oportunitate de dezvoltare emoţională prin confruntarea cu ideea de pierdere şi acceptarea acesteia. Dobândesc de timpuriu lecţia că viaţa este un întreg şir de despărţiri şi de regăsiri, cu beneficii ulterioare foarte importante ca viitor adult.