Consumul zilnic de oleaginoase, crude şi nesărate, stabilizează nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet tip 2. Potrivit cercetătorilor canadieni, este nevoie de doar 75 g de oleaginoase (aproximativ cât încape într-o palmă) pentru îmbunătățirea controlul glicemiei.
Amestecul de nuci, crude şi nesărate, folosite în cadrul studiului a fost format din fistic, nuci, alune, arahide, caju, nuci pecan şi macadamia. Cercetătorii sunt de părere că descoperirea lor subliniază importanţa grăsimilor nesaturate şi a aportului scăzut de carbohidraţi pentru controlul diabetului tip 2.
Oleaginoasele şi cancerul de colon
Dar o alimentaţie bogată în fructe oleaginoase este utilă şi pentru a reduce riscul de deces din cauza cancerului intestinal. Mai precis, pacienţii cu cancer de colon care consumă, în mod regulat, gustări sănătoase după tratamentul lor, au un risc cu 57% mai mic de deces prematur. În plus, oleaginoasele scad riscul de revenire a cancerului cu 42%.
Concluziile aparţin unui studiu american, la care au participat persoane aflate sub tratament pentru cancer de colon în stadiul III. Pacienţi care au o şansă de 70% de a supravieţui trei ani după tratament. Potrivit cercetătorilor americani, cele mai mari beneficii le au nucile, migdalele şi nucile pecan, în timp ce alunele şi untul de arahide nu au avut niciun impact.
Cercetătorii avertizează că dieta bogată în oleaginoase nu ar trebui să fie folosită ca substitut pentru tratamentul convenţional, ci ca adjuvant.