Revista care te menține sănătos

Prevenție

Oferă-ţi cel mai preţios cadou – Renunţă la fumat

30 mai 2022
Share
Oferă-ţi cel mai preţios cadou – Renunţă la fumat

De ce fumează oamenii?

Pentru a putea interveni în acest complex mecanism al dependenţei de ţigări, trebuie să ne gândim la momentul de la care a pornit totul. Amintiți-vă de prima dată când ați tras un fum…

Răspunsul la întrebarea de mai sus variază de la o persoană la alta, însă ideea de bază din spatele majorităţii motivelor este că cineva ne-a învățat să asociem plăcerea cu fumatul.

Adevărul este, de fapt, că asociem fumatul cu tot felul de lucruri nerelevante, care nu fac decât să întreţină această dependenţă şi astfel “ne minţim frumos”.

Realitatea efectelor nocive, inclusiv moartea, cauzate de fumat este înspăimântatoare: fumatul duce la decesul a ˃50% dintre fumătorii permanenți, iar jumătate dintre victime sunt persoane cu vârsta între 35 și 69 de ani. Chiar şi aşa mai mult de patru din zece români în vârstă de cel puţin 15 ani au fumat 20 sau mai multe ţigări pe zi, consumând tutun în primele 30 de minute de la trezire.

tutun, metode renuntare la fumat, dependenta de tutun, dependenta de tigari, dependenta de fumat, terapia de substitutie nicotinica, citizina,

Ce este de făcut?

Din fericire, trăim într-o perioadă în care accesul la informaţie oficială, documentată, este la îndemâna tuturor. Această informaţie trebuie completată de sfaturile specialiştilor în sănătate, specialişti în renunţarea la fumat şi, slavă Domnului, Romania are specialişti foarte buni în această zonă.

În plus, medicina şi industria farmaceutică evoluează în fiecare zi, punându-ne astfel la dispoziţie soluţii terapeutice pentru a renunţa cu suces la fumat.

În România sunt disponibile, în acest moment, terapia de substituție nicotinică și citizina.

a) Terapia de substituție nicotinică este o clasă de medicamente, aprobată și recomandată ca tratament pentru renunțarea la fumat de Ghidurile Internaționale de specialitate si de către OMS. Practic, furnizează nicotină, ce ajută oamenii să renunțe la fumat, acționând asupra receptorilor de nicotină din creier, reducând astfel simptomele de sevraj.

Această terapie NU creează dependență: nicotina se administrează pe o cale diferită de țigări și în cantități insuficiente pentru a genera dependență.

Terapia de substituție nicotinică se bazează pe cercetări documentate în peste 100 de studii clinice si în peste 40 de ani de experiență.

Formele farmaceutice existente în Romania: plasturi, gume de mestecat și spray ce se pulverizează în gură. Acestea sunt adaptate oricărui tip de fumător, chiar și celor care vor să reducă numarul de țigări fumate și sunt recomandate de medicul pneumology, sau de farmacist funcție de gradul de dependență și de obiceiurile fiecărui tip de fumător. Cura de tratament este de 3 luni, sau maxim 6 luni doar cu recomandarea medicului pneumolog.

b) Citizina este un alcaloid din plante, cu acțiune similară nicotinei, dar mai slabă. În Romania se găsește sub o singură formă, comprimate. Această terapie este aprobată cu indicație pentru renunțarea la fumat doar în tările din Europa de Est. Terapia este dezvoltată pe baza a 10 studii clinice. Cura de tratament este de 25 de zile.

tutun, metode renuntare la fumat, dependenta de tutun, dependenta de tigari, dependenta de fumat, terapia de substitutie nicotinica, citizina,

Cum să vă gasiţi motivaţia?

Pentru a porni in această calatorie de a renunţa la fumat cu motoarele turate la maximum, trebuie sa găsiţi adevărata motivaţie pentru care aţi decis acest lucru.

Dacă încă nu aţi găsit un motiv suficient de puternic, vă recomandăm să răspundeţi sincer la câteva întrebări: ce se va întampla dacă nu renuntaţi la fumat? Ce beneficiu vă aduce fumatul? Unde vă doriţi să fiţi peste 5 ani în ceea ce priveşte starea dvs. de sănătate? Sunteţi un exemplu de stil de viaţă sănătos pentru cei din familia sau din jurul dvs.? Ce dorinţe aţi amânat din cauza lipsei banilor?

Cu siguranţă răspunsurile la aceste întrebări vă vor oferi cel puţin un motiv suficient de puternic pentru a reprezenta pilonul principal în decizia de a renunţa cu succes la fumat.

tutun, metode renuntare la fumat, dependenta de tutun, dependenta de tigari, dependenta de fumat, terapia de substitutie nicotinica, citizina,

În plus, printre beneficiile imediate şi pe termen lung ale renunţării la fumat sunt:

  • prelungirea speranței de viață: cu 10 ani de zile (renunţare la fumat la vârsta de 30 de ani), până la 3 ani de zile (dacă renunțarea la fumat are loc la vârsta de 60 de ani);
  • îmbunătățițirea aspectului și rezistenței fizice (fumatul provoacă dificultăți de respirație, riduri, dinți pătați, piele ternă, organism lipsit de vitalitate);
  • economisire pentru dorinţe sănătoase: fumatul vă periclitează și sănătatea financiară, nu doar pe cea pulmonară. Astfel, renunțând la fumat: economisiți bani: ~ 10.000 euro = 7 ani fumat sau ~ 140.000 euro = 21 ani fumat.

Puteti face imposibilul posibil:

  • găsiţi-vă motivaţia!
  • apelaţi la sfaturile medicilor pneumologi sau ale farmaciştilor – sunt cel mai de încredere partener în călătoria de renunţare la fumat
  • oferiţi-vă cel mai de preţ cadou – renunţaţi la fumat! Niciodată nu este prea târziu!
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.