Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Ocrotiti-va pielea de radiatiile UV! Sfaturi utile

27 martie 2018
Share

Simbol al vietii, al caldurii, al zilei, al cunoasterii, soarele a urmarit impasibil succesiunile de civilizatii si imperii. In ziua de azi, avem cu el o relatie duala: ne bucuram de caldura lui, dar ne e teama de potentialele consecinte nefaste asupra sanatatii.

 

Cel mai discutat subiect este legat de fotosinteza vitaminei D la nivelul pielii, sub actiunea UVB. Insa, necesarul de vitamina D poate fi acoperit prin dieta corecta care, conform recomandarilor Academiei Americane de Dermatologie, trebuie sa includa alimente bogate in vitamina D (lactate, peste), bauturi si alimente imbogatite in aceasta vitamina si suplimente cu vitamina D, fara a mai fi necesara expunerea la soare in acest scop. Deprimarea sistemului imun sub actiunea ultravioletelor poate fi utila in cazul bolilor autoimune (de exemplu, psoriazis, existand lampi speciale de tratament), insa expunerea terapeutica trebuie facuta sub supraveghere medicala.

Soarele intervine in ritmul natural al melatoninei si al precursorului acesteia, serotonina, avand efecte benefice in insomnie, sindromul premenstrual si tulburarea afectiva sezoniera. De aceea, in special pentru cei care lucreaza exclusiv in interior, se recomanda plimbari ocazionale in aer liber.

 

Ce trebuie sa stim despre razele ultraviolete?

Acestea sunt de mai multe tipuri: UVA, UVB, UVC. Ultravioletele A patrund pana in straturile profunde ale pielii si pot contribui la aparitia cancerului de piele. Ultravioletele B in exces sunt responsabile de aparitia arsurilor solare, insa pot fi si ele implicate in geneza cancerelor cutanate. Ambele tipuri de ultraviolete duc la degradarea colagenului si a elastinei din piele, accelerand procesul de ridare si, in general, de imbatranire. De aceea, se si considera ca produsele fotoprotectoare sunt cele mai eficiente solutii antirid.

 

Riscurile expunerii excesive la ultraviolete

Pot fi afectate:

  • Pielea: aparitia arsurilor solare, a hiperpigmentarilor (lentigine, melasma), a ridurilor, vaselor dilatate, a cancerelor de piele etc. De departe, cel mai de temut este melanomul malign.
  • Ochii: in timp, se poate dezvolta cataracta.
  • Sistemul imun: poate fi deprimat temporar, cu reactivarea unor infectii virale latente (un exemplu este herpesul care apare exact atunci cand mergem la mare).

 

O vizita la dermatolog va poate ajuta sa aflati ce fototip aveti (trasatura individuala determinata de reactia pe care o aveti la expunerea la soare) si, prin urmare, cat de sensibili sunteti la soare. Cu cat aveti un fototip mai mic (I, II), cu atat aveti nevoie de un factor de protectie mai ridicata.

 

Cum alegem produsele fotoprotectoare?

  • In primul rand, optati pentru un produs cu FPS (factor de protectie solara) de minimum 30, spectru larg cu protectie fata de UVB si UVA, rezistent la apa.Nu va bazati exclusiv pe crema de protectie!
  • Produse adaptate tipului propriu de piele: daca aveti ten gras, alegeti texturi lejere. Daca aveti istoric de alergii de contact, cautati un produs „hipoalergenic”, neparfumat etc.
  • Aplicati produsul de fotoprotectie cu 30 de minute inainte de expunere. Repetati aplicarea la circa 2 ore.
  • Purtati ochelari de soare sau lentile de contact cu protectie UV, palarii cu boruri late si haine adecvate.
  • Evitati expunerea la soare in intervalul 10:00-16:00.
  • Intensificati protectia in apropierea materialelor care reflecta razele UV (nisip, apa, zapada).
  • Nu uitati sa protejati buzele cu strugurel sau balsam de buze cu FPS, deoarece la acest nivel poate aparea un tip de cancer agresiv, carcinomul spinocelular de buza.

 

In fond, chestiunea fotoprotectiei se rezuma la capacitatea de a face alegeri informate, cu pastrarea unui echilibru intre interesul oportun pentru propria sanatate si heliofobie (fobia de lumina solara). Razele soarelui ne ofera o stare de bine, crescand nivelul de endorfine, insa trebuie sa evitam expunerea excesiva.

 

 

Madalina Geanta

Medic specialist dermato-venerologie

Clinica LaurusMedical

www.laurusmedical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.