Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Obturatia de canal: ce trebuie sa stiti

27 noiembrie 2012
Share

Dintii nostri prezinta din constructie in interiorul radacinilor dentare asa-numitele canale radiculare. Acestea adapostesc o portiune din pulpa dentara, organul viu al dintelui, structura complexa formata din tesut conjunctiv, vase sangvine si structuri nervoase.

Exista situatii clinice cand medicul dentist recurge la ceea ce se numeste „extirpare pulpara” sau, impropriu spus, „scoaterea nervului”. Ulterior, are loc obturatia canalelor radiculare. Este o etapa obligatorie ce trebuie neaparat realizata de medicul stomatolog si constientizata de catre pacient. Odata expuse mediului salivar, canalele radiculare vor fi invadate cu specii de microbacterii care vor determina infectii la nivel parodontal si nu numai, ducand in final la pierderea dintelui de pe arcada si la posibile alte complicatii, cum ar fi abcese, granuloame, chisturi, gangrene dentare.

Obturatia de canal este un tratament stomatologic ce poate sa repare si sa salveze de la extractie un dinte infectat sau care prezinta carii profunde, cand pulpa dintelui a fost extrasa. Pe baza radiografiei dentare, medicul dentist va evalua statusul dento-alveolar al dintelui in cauza si va stabili planul de tratament ce va include obturatia de canal.

 

Cum se realizeaza obturatia de canal?

In functie de situatia clinica, se aplica un anestezic local asupra zonei si dintele este izolat pentru a impiedica umezirea cu saliva a interiorului acestuia (camera pulpara). Pulpa dentara infectata si bacteriile sunt extrase din canalul dentar, dupa care interiorul dintelui este curatat. Inainte de a se introduce „pasta mumifianta”, se intervine asupra canalelor radiculare printr-o manevra mecanica realizata cu ajutorul unor instrumente mici si extrem de fine prin care se permeabilizeaza fiecare canal.

Ulterior, se trece la finisarea canalelor radiculare care se sterilizeaza inainte de a se introduce pasta in canal. Umplerea si inchiderea canalului se pot realiza in aceeasi sedinta, insa in cazul unor infectii cronice, este necesara temporizarea obturatiei definitive prin aplicarea unor substante medicamentoase in interiorul dintelui.

 

Sfatul specialistului

In general, nu exista contraindicatii in ceea ce priveste aceasta procedura. Nu este dureroasa, putand fi executata fara probleme si femeilor insarcinate. Tehnicile de acum cativa zeci de ani, cand existau proceduri dureroase, nu mai sunt de actualitate. Exista anestezice si tehnologie moderna care nu produc durere in cazul unei obturatii de canal. Mai mult decat atat, cu tehnologia din zilele noastre, astfel de interventii pot fi facute in una sau doua vizite la dentist. Cateva zile dupa procedura, dintele poate fi mai sensibil la factorii externi, dar disconfortul poate fi eliminat cu ajutorul analgezicelor pe baza de antiinflamatoare.

Nu uitati ca dupa obturatia de canal este bine sa faceti o programare la dentist pentru a va consolida dintele definitiv. De cele mai multe ori, prezenta cariilor profunde sau deteriorarea severa a dintelui impun aplicarea de coroane dentare ori efectuarea altor tratamente de tip restaurativ pentru a-i reda dintelui toate functiile.

Iata cateva semne care va pot anunta ca aveti nevoie de obturatie de canal:

  • Durerea acuta in timpul masticatiei;
  • Sensibilitatea prelungita la rece sau cald;
  • Decolorarea dintelui;
  • Umflarea gingiilor in dreptul radacinii dintelui respectiv;
  • Abcesele recidivante pe suprafata gingiilor.

 

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.