Oboseala suprarenala este un termen folosit pentru a defini oboseala si alte simptome cauzate de o functionare deficitara a glandelor suprarenale in cazul persoanelor care sunt sub stres fizic, mental sau emotional. Insa, nu este o afectiune medicala dovedita.
Glandele suprarenale secreta hormoni. Unul dintre acestia este reprezentat de cortizol, ce ajuta organismul sa faca fata stresului. Conform teoriei oboselii suprarenalelor, daca viata dumneavoastra este prea stresanta, glandele suprarenale pot sa nu secrete o cantitate suficienta de hormoni, ceea ce duce la o varietate de simptome. Insa nu exista suficiente dovezi pentru a mentine aceasta teorie.
Care sunt simptomele din oboseala suprarenala?
Medicul James Wilson, autorul Oboselii suprarenale , sustine ca simptomele acesteia includ:
- Dificultati la trezire
- Oboseala cronica, chiar si dupa ce va treziti de dimineata
- Dificultati de gandire sau de indeplinire a sarcinilor zilnice
Insa, unii medici sustin ca aceste simptome pot fi din cauza altor afectiuni si ca acestea sunt foarte frecvente in general.
Desi multe persoane invinovatesc glandele hormonale, precum cea suprarenala sau tiroida, pentru oboseala lor, in multe cazuri oboseala este datorata altor afectiuni, precum tulburari de somn, o dieta dezechilibrata, stresul la serviciu sau acasa si depresia.
Toate aceste lucruri va pot afecta nivelul de energie fara a fi implicate glandele suprarenale. De asemenea, oboseala este si un simptom al altor afectiuni, precum anemia, artrita, diabetul si insuficienta cardiaca.
Care sunt afectiunile ce afecteaza glandele suprarenale?
Glandele suprarenale sunt asezate deasupra rinichilor, iar unele afectiuni pot influenta functionarea normala a acestora.
Una dintre acestea este boala Addison si, uneori, face referire la o insuficienta suprarenaliana primara. In boala Addison, glandele suprarenale nu secreta o cantitate suficienta de hormoni. Precum oboseala suprarenaliana, aceasta este o boala ce poate fi depistata si investigata. In cele mai multe cazuri, glandele suprarenale au fost afectate de catre sistemul imun.
Alte cauze ale bolii Addison includ:
- Tuberculoza
- Cancerul, precum limfomul
- SIDA
Boala Addison poate cauza oboseala. Insa, de multe ori, declanseaza si alte simptome, precum:
- Coloratia inchisa a pielii de la nivelul mainilor, genunchilor si coatelor
- Slabiciune generala
- Ameteala atunci cand va ridicati in picioare
- Absenta menstruatiilor
Boala Addison apare rar. Daca aveti o oboseala ce are o cauza hormonala, este mult mai probabil sa aveti o problema cu tiroida sau diabet, decat o afectiune suprarenaliana.
Investigati cauza oboselii
Daca viata va este afectata de o oboseala inexplicabila, urmati acesti pasi pentru a fi siguri ca veti avea parte de un tratament adecvat:
Discutati cu medicul. Medicul de familie va poate face o examinare pentru detectarea unei afectiuni ce poate cauza oboseala. Daca aveti o tulburare hormonala, este recomandat sa-i faceti o vizita medicului endocrinolog. Acesta va poate face o varietate de teste pentru a va testa nivelul hormonilor.
Fiti precauta cu tratamentele nedovedite. Unele suplimente ce au ca destinatie sanatatea suprarenalelor pot fi daunatoare. Unele dintre acestea contin extracte de hormoni umani.
Reorganizati-va stilul de viata. Elementele de baza ale unui stil de viata sanatos va ajuta sa va simtiti mai energic. Incercati sa:
- Consumati cat mai multe fructe, legume si carne. Evitati alimentele procesate si cele tip fast-food
- Odihniti-va suficient in fiecare noapte
- Faceti exercitii fizice in mod regulat
Sursa: webmd.com
Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie