Ne aflam in plin sezon estival – concedii, mare, munte – dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa neglijam sanatatea. Pentru a preveni diverse afectiuni, trebuie sa avem un organism sanatos, ceea ce presupune un sistem imunitar puternic pe tot parcursul anului. In acest sens, va prezentam cateva dintre cele mai eficiente „medicamente naturale”.
Se spune ca pentru fiecare afectiune exista o planta. Atat plantele medicinale, cat si suplimentele nutritive pot fi eficiente in prevenirea si tratarea diverselor boli, inclusiv a cancerului, dar administrate doar la recomandarea medicului fitoterapeut.
Ghimbirul amelioreaza starile de greata asociate chimioterapiei
Ghimbirul este una dintre plantele folosite ca adjuvant in starile de greata din timpul tratamentului chimioterapic. In urma unui studiu efectuat in 2009 pe un grup de pacienti care faceau chimioterapie, s-a demonstrat ca cei carora li s-a administrat ghimbir cu 3 zile inainte si 3 zile dupa tratament, au inregistrat o scadere semnificativa a starilor de greata si varsaturilor. Doza folosita a fost intre 0,5 si 1 g pe zi. Din pulberea de ghimbir sau ca atare (taiat felii), se prepara o infuzie cu apa fierbinte sau rece, apoi se bea pe tot parcursul zilei.
Echinacea si gheara-matei intaresc sistemul imunitar
Echinacea este o planta indicata pentru cresterea imunitatii, fiind adesea folosita ca adjuvant in tratamentul chimioterapic, deoarece mentine ridicat nivelul globulelor albe. De asemenea, ajuta la reechilibrarea florei intestinale. Se poate administra sub forma de capsule sau extract lichid. Gheara-matei este o alta planta care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Diverse studii au recunoscut proprietatile sale terapeutice impotriva cancerului, reducand, chiar eliminand tumorile. Actioneaza in special asupra tumorilor la san si asupra celor pulmonare. Poate fi administrata sub forma de decoct, 3 cesti pe zi, sau capsule. Se fierbe 1 lingurita cu pulbere aproximativ 20 de minute in 300 ml apa. Atentie, se fac cure de scurta durata, cu pauze de cel putin 15 zile.
Ginsengul combate oboseala si reda energia
Ginsengul, considerat si planta-minune a lumii, este folositpentru combaterea oboselii si energizarea fizica si psihica. Un studiu recent a aratat calitatile terapeutice ale acestei plante. Acesta a inclus pacienti care sufereau de cancer. Acestora li s-au administrat doze mai mari de ginseng care au dus la ameliorarea starii de oboseala, comparativ cu cei care nu au primit ginseng. Este indicat extractul lichid, deoarece actiunea sa este mai rapida decat cea a capsulelor care contin pulbere. Se administreaza 1-2 lingurite in fiecare dimineata, timp de 15-30 de zile. Nu este recomandat in hipertensiune arteriala si persoanelor care iau anticoagulante.
Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) este eficient in convalescenta. Se ia sub forma de capsule sau extract lichid, dimineata, dar nu mai mult de 3 luni consecutiv. De asemenea, nu este recomandat in hipertensiune arteriala.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recunoscut efectele ginsengului siberian in combaterea starilor de oboseala. Este recomandat in special in caz de epuizare, insotita de slabiciune fizica si/sau pierdere in greutate.
Text: Corina Ionescu