Stilul de viata are un impact imens asupra sanatatii creierului. Alimentele si bauturile pe care le consumati, cantitatea de exercitii fizice, orele de somn, modul in care socializati si felul in care tineti sub control stresul sunt factori extrem de importanti pentru sanatatea creierului.
Afectiunile degenerative ale creierului au un impact major asupra persoanelor varstnice, in special. Boala Alzheimer progreseaza inevitabil spre pierderea memoriei. Boala Parkinson duce la aparitia tulburarilor de mers si miscare. Dementa frontotemporala (un alt tip de dementa) cauzeaza aparitia schimbarilor legate de modul in care gandeste si se comporta o persoana. Boala Huntington duce la aparitia tulburarilor de mers, vorbire, gandire si judecata, chiar si la 30-40 de ani.
In toate aceste boli degenerative ale creierului, timpul dintre instalarea simptomelor pana la momentul decesului poate fi si de 10-20 de ani. Insa, aspectul cel mai important este scaderea calitatii vietii. Aceste boli duc la pierderea autonomiei si la imposibilitatea autoingrijirii, dar si la izolare sociala sau depresie, tot din aceleasi motive. Din cauza impactului pe care il are degenerarea creierului asupra calitatii vietii, este important sa stiti sa preveniti acest tip de boli. Mentinerea unui stil de viata sanatos este cheia prevenirii acestor afectiuni. Insa, la fel de important este sa si evitati obiceiurile care pot duce, in timp, la degenerarea creierului.
Omiterea micului dejun
Din cauza stilului de viata agitat, tot mai multe persoane nu mai iau micul dejun. Insa, daca faceti acest lucru, riscati sa aveti un nivel mai mic al zaharului din sange. In consecinta, se va produce o suplimentare insuficienta a creierului cu nutrienti. Ca rezultat, poate aparea degenerarea acestuia.
Consumul excesiv de alimente
Consumul excesiv de alimente, in special cele nesanatoase (grasimi saturate, produse de patiserie, mezeluri, dulciuri), poate duce la afectarea vaselor de sange. Aceste grasimi se pot depune la acest nivel si cauza, in timp, ingrosarea arterelor si depuneri de colesterol pe acestea. Ca rezultat, creierul va fi privat de sange oxigenat si, astfel, se va produce degenerarea acestuia.
Fumatul
Fumatul este responsabil de numeroase afectiuni grave, de la boli cardiovasculare pana la diferite tipuri de cancer. Insa, acest obicei este responsabil si de aparitia bolii Alzheimer, de-a lungul anilor. Daca sunteti fumator, este indicat sa renuntati cat mai repede la acest obicei nociv pentru a va mentine sanatatea.
Consumul excesiv de zahar
O cantitate prea mare de zahar poate tulbura sau intrerupe absorbtia proteinelor si a nutrientilor ce cauzeaza malnutritie. Prin urmare, aceste procese interfereaza si cu dezvoltarea creierului.
Alimente care mentin memoria tanara
Poluarea atmosferica
Creierul este organul cu cel mai mare consum de oxigen din corp. Inhalarea aerului poluat scade suplimentarea cu oxigen a creierului si, astfel, scade eficienta acestuia.
Odihna insuficienta
Somnul ajuta la odihna creierului. Privarea de somn pe termen lung va accelera distrugerea celulelor acestuia. Este recomandat sa dormiti cel putin 8-9 ore pe noapte. De asemenea, este indicat sa respectati o buna igiena a somnului, ceea ce include evitarea orelor tarzii si a substantelor excitante sau diuretice cu 4 ore inainte de culcare.
Efort fizic si psihic in caz de boala
Daca munciti sau studiati mult atunci cand sunteti bolnav, riscati sa aveti rezultate mai scazute, dar si o degenerare a creierului.
Lipsa antrenarii creierului
Gandirea este cea mai buna metoda prin care putem antrena si mentine sanatos creierul. Lipsa stimularii poate duce la atrofierea (micsorarea) creierului.