Stilul de viata are o influenta enorma asupra imunitatii. Putine persoane stiu ca anumite obiceiuri zilnice sunt nocive. Iata, asadar, care sunt cele mai importante dintre acestea, pentru a sti sa le evitati, si ce solutii exista pentru fiecare.
Recent, studiile au aratat ca emotiile pozitive, asociate cu rasul, scad nivelul hormonilor de stres si activeaza celulele cu rol imunitar. Starea psihica este esentiala. S-a demonstrat ca pesimistii traiesc mai putin, iar cine vede totul numai in „negru” nu va atrage decat elemente negative in viata sa. Solutia? Dati frau liber sentimentelor, manifestati-va emotiile, linistiti-va si spuneti ceea ce ganditi – chiar si atunci cand parerea despre celalalt nu este una pozitiva. Mai mult, cercetatorii sustin ca discutiile in contradictoriu cu partenerul sunt constructive si pot stimula imunitatea .
Necesarul de vitamine si minerale, cu un rol extrem de important in intarirea imunitatii, poate fi asigurat printr-o dieta echilibrata, adica cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi, cereale, produse lactate cu putine grasimi, proteine slabe, dar si prin administrarea suplimentelor alimentare. Pe langa prevenirea bolilor carentiale, acestea pot proteja si impotriva cancerului, bolilor cardiace sau osteoporozei.
-
Alimentatia de tip fast-food slabeste imunitatea
Alimentatia de tip fast-food sau junk-food „prabuseste” sistemul imunitar, iar daca la asta se mai adauga si tutunul sau excesul de alcool, lucrurile stau cu atat mai rau. De aceea, este important sa renuntati la acest tip de preparate, dar si la grasimi sau prajeli. Ideal ar fi ca cel putin jumatate dintre alimentele consumate intr-o zi sa fie fructe si legume, de preferat doua-trei in stare cruda. Apoi, incercati sa nu creati un dezechilibru intre acizii grasi Omega-3 si Omega-6, cu prevalenta in favoarea acestora din urma, intrucat ei induc un status proinflamator si suprasolicita sistemul imunitar pana la epuizare.
-
Excesele si lipsa hidratarii afecteaza sistemul imunitar
Nu trebuie incurajate extremele, dar nici excesele. Tot mai multe persoane devin adeptele stilului vegan/raw, insa specialistii in nutritie atrag atentia ca organismul are nevoie si de proteine de origine animala. Deci, este bine sa consumati din toate, dar moderat. Apoi, hidratarea cu sucuri a devenit un obicei pentru multi – gresit. Este neaparat nevoie de apa. Nici macar ceaiul sau sucurile proaspat stoarse din fructe si legume nu trebuie sa o inlocuiasca. Formula dupa care se calculeaza cantitatea necesara hidratarii corecte este simpla: pentru adulti – 30 ml inmultit cu greutatea corporala; la copii, insa, este nevoie de mult mai mult.
Stresul si faptul ca nu respectam bioritmul corpului (bioritmul circadian egal: opt ore de activitate, opt de odihna, opt de relaxare) influenteaza imunitatea, la fel si sedentarismul. In consecinta, este nevoie de odihna suficienta si de miscare in aer liber, mai ales ca a venit primavara. Altfel, organismul devine din ce in ce mai slabit si mai vulnerabil in fata bolilor si infectiilor.
-
Automedicatia poate slabi imunitatea
Anumite medicamente, precum imunosupresoarele, chimioterapicele sau antibioticele pot slabi organismul, iar daca sunt combinate cu alte obiceiuri nesanatoase, atunci situatia este si mai grava. Deci, sinergismul intre alimentatia nepotrivita, fumat, alcool, medicamente luate dupa ureche si medii poluate (caci si aceasta este o problema reala, pe care multi oameni o ignora) formeaza un cocteil care va poate trimite la medic, mai devreme sau mai tarziu. Asadar, gata cu antibioticele luate inca de la primul stranut, intrucat, in timp, veti deveni imuni la ele.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetari Alimentare