Ulcerul este o excavatie (crater) a mucoasei gastrice sau duodenale, ce ia nastere prin necroza, ca urmare a aparitiei unui dezechilibru intre factorii agresivi ai continutului gastric si factorii protectori mucozali. Iata care sunt principalii factori de risc ai acestui dezechilibru.
Stomacul secreta acid clorhidric si pepsina care, in mod normal, nu ataca mucoasa pentru ca exista mecanisme care o apara impotriva agresiunii acide (nu uitati, nu exista ulcer fara acid!). Implicati in aparitia ulcerului sunt: acidul clorhidric; refluxul continutului duodenal (bila si enzime pancreatice) in stomac; alcoolul; fumatul; stresul, atat cel cauzat de o trauma, cat si cel cotidian; unele medicamente antiinflamatoare; factori ereditari; in 1983 bacteria Helicobacter pylori a fost incriminata drept factor etiologic principal al ulcerului. De cele mai multe ori este vorba despre o imbinare a mai multor factori.
Periodicitatea ulcerului
Ulcerul se caracterizeaza prin alternarea intervalelor lipsite de durere cu faze dureroase. Perioadele ulceroase au de obicei caracter sezonier, fiind accentuate primavara si toamna. Adesea, aceste perioade acute alterneaza cu perioade de remisie, care pot dura de la cateva saptamani la cativa ani.
Odata cu venirea toamnei, durerile ulceroase pot reaparea sau daca nu au disparut, devin mai frecvente si se pot accentua. De mentionat ca ritmicitatea alimentara si sezoniera sunt greu de identificat la pacientul ulceros modern, dat fiind frecventa administrarii si efectul medicamentelor de tip prazol (inhibitori ai pompei de protoni). In trecut, aceste medicamente erau putin folosite, regimul alimentar bazat pe lactate si tratamentul cu antiacide care calmeaza pe moment simptomele erau regula.
Obiceiuri care duc la aparitia ulcerului
Principalii vinovati de aparitia ulcerului sunt stilul de viata dezordonat (fumatul, consumul in exces de alcool, stresul) si abuzul de antiinflamatoare nesteroidiene. Desi nu sunt direct implicate in producerea sa – alimentele sau bauturile care cresc aciditatea gastrica (tot ce e acru si acid): supa de carne, condimentele, citricele, rosiile, ceapa; bauturile carbogazoase; dulciurile concentrate consumate pe stomacul gol; cafeaua si mesele abundente trebuie evitate de persoanele cu ulcer sau predispuse la ulcer.
Ulcerul hemoragic: simptome si tratament
Sfatul specialistului
Daca trebuie sa urmati un tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene, luati-le dupa ce ati mancat. Ideal ar fi sa apelati la antiinflamatoare de generatie mai noua, cu efecte digestive reduse si obligatoriu protectie digestiva cu un antisecretor gastric.
- Evitati alcoolul in exces sau pe stomacul gol!
- Renuntati la fumat!
- Cautati sa gestionati eficient stresul, stim ca este greu!
- Testati si tratati infectia cu bacteria Helicobacter pylori.
- Au nevoie preventiva de protectie digestiva pacientii cu risc crescut de leziuni gastro-duodenale (cei cu tratament anticoagulant; cei cu boli cronice precum ciroza hepatica, BPOC; persoanele care au suferit un transplant; cele asociate cu predispozitia la ulcere de stres – arsuri, interventii chirurgicale, traumatisme cranio-cerebrale).
- Sunt recomandate mese reduse cantitativ si frecvente (5-6 ori pe zi).