Osteoartrita afecteaza un numar tot mai mare de persoane la nivel global, in special persoanele varstnice. Pentru a diminua simptomele si semnele osteoartritei, pe langa tratamentul alopat, trebuie sa va schimbati si unele obiceiuri ale stilului de viata.
Pentru ca sistemul osteo-articular trebuie protejat, este important sa renuntati la obiceiurile zilnice care contribuie la suferinta organismului.
Fumatul
Daca doriti sa ramaneti sanatosi si sa preveniti agravarea osteoartritei, trebuie sa evitati fumatul. Din nefericire, substantele pe care le contin tigarile interfereaza cu efectele medicamentelor pe care le luati. Astfel, atunci cand fumati, substanta continuta de medicamente isi pierde din beneficii. Conform specialistilor, fumatul este unul dintre principalele cauze de agravare a simptomelor din osteoartrita.
Consumul de alcool in exces
Specialistii avertizeaza asupra pericolelor cauzate de consumul de alcool in exces. Acest lucru este valabil si in cazul persoanelor cu osteoartrita. Alcoolul reduce efectele medicamentelor. De asemenea, alcoolul poate reduce densitatea minerala osoasa, favorizand aparitia osteoporozei.
Un stil de viata sedentar
Sedentarismul are un efect negativ asupra sanatatii organismului. Renuntarea la activitatea fizica zilnica sau sezutul indelungat pe scaun favorizeaza aparitia afectiunilor osteoarticulare. In cazul persoanelor diagnosticate cu osteoartrita, sedentarismul agraveaza simptomele, precum durerea. Fiti activi si alegeti sa consumati alimente sanatoase! Exercitiile fizice regulate au o importanta deosebita in reducerea semnelor si simptomelor din osteoartrita. Stabilirea unor exercitii pe care sa le efectuati zilnic sau cel putin de trei ori pe saptamana va asigura mentinerea independentei fizice. Exista numeroase exercitii recomandate in cazul persoanelor cu osteoartrita.
Sunteti sedentar? Afectiuni la care va expuneti
Purtarea pantofilor incomozi
Obisnuiti sa purtati pantofi cu toc? Trebuie sa stiti ca incaltamintea incomoda nu este recomandata persoanelor care sufera de osteoartrita. Pe cat posibil, purtati incaltaminte confortabila sau special creata pentru persoanele care sufera de osteoartrita.
Cresterea in greutate
Persoanele cu exces ponderal sufera adesea de dureri articulare si modificari mecanice la nivelul articulatiilor. Acest lucru apare ca urmare a presiunii exercitate de greutatea in exces asupra cartilajului articular. Pe langa afectarea articulatiilor, excesul de greutate creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat. Asigurati-va ca aveti o dieta echilibrata si evitati excesul alimentar!
Consumul de alimente procesate
Persoanele diagnosticate cu osteoartrita trebuie sa evite, pe cat posibil, alimentele procesate si pe cele care au un continut ridicat de sare, zahar, uleiuri si grasimi, pentru a nu agrava simptomatologia. Inlocuiti alimentele procesate cu legume, fructe, cereale integrale si nuci. Intrebati-l pe medic ce alimente ar trebui sa includeti in regimul zilnic.