Rinichii sunt organe pereche cu un rol foarte important pentru sanatate. Ei filtreaza sangele, produc hormoni si urina, elimina toxinele, absorb mineralele si neutralizeaza acizii.
Acestea fiind spuse, rinichii au nevoie de o ingrijire atenta, iar declinul poate trece neobservat ani la rand, chiar daca organul functioneaza in continuare.
Prin urmare, bolile de rinichi sunt adesea mentionate ca fiind boli silentioase. Mai jos am intocmit o lista cu obiceiuri comune care pot afecta rinichii si pot pune presiune asupra lor.
Nu beti apa
Cea mai importanta functie a rinichilor este aceea de a filtra sangele si de a elimina toxinele. Atunci cand nu beti cantitatea corecta de apa in decursul unei zile, toxinele si deseurile incep sa se acumuleze, provocand leziuni grave la nivelul organismului.
Mancati alimente care contin prea multa sare
Organismul are nevoie de sare sau sodiu pentru a functiona adecvat. Dar majoritatea oamenilor consuma mult prea multa sare, fapt ce ar putea creste nivelul tensiunii arteriale si ar putea afecta rinichii. Regula spune ca nu ar trebui sa consumati mai mult de 5 g de sare pe zi.
La fel ca sarea, cofeina ridica nivelul tensiunii arteriale si dauneaza rinichilor. Consumul excesiv de cafea de-a lungul timpului poate provoca daune rinichilor.
Nu mergeti la timp la toaleta
Multi dintre noi nu merg la toaleta la timp, fie ca sunt prea ocupati, fie ca vor sa evite toaletele publice. Acest obicei gresit poate duce la aparitia insuficientei renale, pietrelor la rinichi si incontinentei urinare. Trebuie sa va ascultati corpul atunci cand apare… chemarea naturii.
Prea mult zahar
Studiile stiintifice au demonstrat ca persoanele care consuma doua sau mai multe bauturi carbogazoase pe zi care contin zahar au mai multe proteine in urina. Prezenta acestor proteine este un semn precoce ca rinichii nu functioneaza asa cum ar trebui.
Lipsa vitaminelor si mineralelor din organism
Este important sa aveti o dieta in care sa includeti fructe si legume proaspete pentru ca rinichii sa functioneze corect. Lipsa vitaminei B6 din organism si a magneziului, de exemplu, poate duce la aparitia pietrelor la rinichi.
Prea multa proteina animala
Supraconsumul de proteine, in special de carne rosie, creste sarcina metabolica a rinichilor. Asadar, mai multe proteine in dieta inseamna ca rinichii trebuie sa lucreze mai mult, fapt ce poate duce la aparitia leziunilor sau a disfunctiilor renale.
Privarea de somn
Stim cu totii cat de important este somnul pentru o stare generala buna de sanatate. Lipsa de somn este legata inclusiv de aparitia bolilor de rinichi. In timpul noptii, organismul repara tesutul deteriorat al rinichilor, asa ca trebuie sa-i oferiti corpului ragaz pentru ca el sa se poata reface si vindeca.
Abuzul de calmante
De cum apare cea mai mica durere, suntem tentati sa luam calmante, asta desi exista foarte multe remedii naturale care ne pot ajuta in acest sens. Abuzul de analgezice poate duce la deteriorarea grava a ficatului si rinichilor.
Consumul de alcool
Desi nu este nimic in neregula in ceea ce priveste consumul moderat de alcool, multe persoane nu se opresc la un singur pahar. O parte din cantitatea de alcool care nu este metabolizata de catre ficat se elimina prin urina, insa rinichii pot elimina doar 5%. Tocmai de aceea trebuie consumat cu moderatie.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Blogs.Naturalnews.com