Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Obiceiuri care afectează sănătatea oaselor

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
2 noiembrie 2022
Share
Obiceiuri care afectează sănătatea oaselor

Oasele joacă un rol foarte important pentru organism. Acestea contribuie la menţinerea posturii, protejează organele, ancorează muşchii şi depozitează calciul. Este foarte important să construiţi oase sănătoase încă din copilărie şi adolescenţă, pentru a avea mai multe beneficii odată cu înaintarea în vârstă.

Oasele sunt într-o continuă schimbare, regenerându-se. În tinereţe, corpul are capacitatea de a forma masă osoasă mai repede, apogeul fiind în jurul vârstei de 30 de ani. După această vârstă, remodelarea osoasă continuă, însă tindem să pierdem mai multă masă osoasă ca înainte. Există anumiţi factori de risc pe care nu îi putem influenţa pozitiv, denumiţi factori nemodificabili, precum istoricul familial (factori genetici) sau vârsta. Însă, există numeroase alegeri legate de stilul de viaţă ce pot fi uşor de controlat, ceea ce favorizează sănătatea oaselor şi nu numai.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar OsteoSuport Forte, care conţine un mix de nutrienţi esenţiali pentru organism, recomandat pentru menţinerea sănătăţii oaselor, dinţilor şi unghiilor.

oasele, vitamina D, calciu, sănătatea oaselor,

Iată care sunt obiceiurile care afectează sănătatea oaselor:

Fumatul

Fumătorii au un nivel mai scăzut al densităţii osoase. Acest lucru este cauzat de substanţele nocive din ţigări, care afectează celulele care construiesc osul. De asemenea, fumatul creşte nivelul hormonului de stres (cortizol) ce slăbeşte oasele şi împiedică secreţia hormonului calcitonină (necesar pentru construirea masei osoase).

oasele, vitamina D, calciu, sănătatea oaselor,

Sedentarismul

Favorizează scăderea rapidă a masei osoase. Activitatea fizică întăreşte oasele, iar lipsa acesteia nu face decât să le slăbească. Asemenea muşchilor, oasele devin mai dense atunci când practicăm activităţi precum plimbările, urcatul scărilor, exerciţiile cu greutăţi, ce necesită lucrul contra gravitaţiei. Mai mult, exerciţiile fizice pot îmbunătăţi echilibrul, postura şi flexibilitatea. Toate acestea scad riscul de căderi şi prin urmare, de fracturi.

Osteoporoza în anotimpul rece: cum poate fi influenţată

Consumul mare de sare

Un consum excesiv de sare poate scădea densitatea oaselor. Pe măsură ce creşte nivelul de sodiu din organism, corpul secretă mai mult calciu în urină. Femeile, în special, pot pierde anual o cantitate semnificativă de calciu doar din cauza unui gram de sare zilnic în exces.

Alcoolul în exces

La fel ca fumatul, alcoolul creşte secreţia de cortizol în organism. De asemenea, alcoolul scade nivelul hormonilor estrogen şi testosteron, ceea ce duce, în timp, la scăderea masei osoase. În plus, consecinţele alcoolului în exces pot fi reprezentate şi de creşterea riscului de cădere şi, prin urmare, a unei fracturi.

Deficitul de vitamina D: consecinţe asupra sănătăţii

oasele, vitamina D, calciu, sănătatea oaselor,

Petreceţi prea puţin timp afară

Fără vitamina D, oasele pot deveni fragile şi subţiri. Problema este că principala sursă de vitamina D este reprezentată de expunerea la soare. Deci, dacă nu petreceţi suficient timp afară, există riscul să aveţi un deficit de vitamina D. Dacă nu reuşiţi să petreceţi mai mult timp în exterior, este recomandat să vă îmbogăţiţi dieta cu alimente care conţin vitamina D, precum somon, gălbenuşuri sau alimente fortificate cu această vitamină. De asemenea, puteţi discuta cu medicul în vederea administrării de suplimente cu vitamina D, după ce efectuaţi şi o analiză de sânge pentru a vedea exact nivelul acesteia în organism.

oasele, vitamina D, calciu, sănătatea oaselor,

Nerespectarea schemei de tratament

Calciul şi vitamina D sunt esenţiale pentru sănătatea oaselor. Însă, mulţi adulţi nu consumă suficiente alimente bogate în calciu, şi nici nu suplimentează cu ajutorul suplimentelor alimentare. Alte persoane, în schimb, nu vor să se expună la soare, pentru a nu-şi creşte riscul de cancer de piele. Pentru a vă asigura că aveţi parte de ambii nutrienţi, discutaţi cu medicul în legătură cu un plan de tratament care să includă suplimente alimentare ce vă pot asigura necesarul de calciu şi vitamina D în fiecare zi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.