Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Obezitatea si bolile care pot aparea

21 mai 2024
Share

Pentru prima data, cercetatorii suedezi au putut confirma ca grasimea in exces chiar duce la aparitia insuficientei cardiace. In urma unei analize realizate pe un esantion reprezentativ de 200.000 de oameni s-a descoperit o relatie cauza-efect intre obezitate si insuficienta cardiaca. Si nu numai acest organ, inima, poate fi afectat de kilogramele in plus, ci mai exista si alte efecte secundare ale grasimii in exces acumulate in organism.

Sa le descoperim impreuna!

  • ·    Boala „ficatului gras” non-alcoolic

    Aceasta boala intalnita destul de des este cauzata de o acumulare de grasime in ficat. Ficatul gras este asociat cu obezitatea si cu un risc crescut de boli de inima, afectand foarte multe persoane, si duce la aparitia unor conditii grave de sanatate, precum ciroza si cancer la ficat. Pacientii care sufera de aceasta afectiune pot experimenta oboseala, disconfort abdominal etc.

  • ·    Diabetul zaharat tip II

    Intr-adevar, intre obezitate si diabetul tip II exista deja o legatura foarte stransa, cunoscuta de foarte mult timp. Un indice de masa corporala crescut inseamna si un risc crescut de diabet. Obezitatea poate creste nivelul insulinei si, tocmai de aceea, acumularea colaceilor de grasime duce la rezistenta la insulina, ce poate provoca fluctuatii mari ale zaharului in sange.

  • ·    Hipertensiunea arteriala si grasimea de pe artere

    Din nou, nu este o surpriza ca obezitatea duce si la aparitia hipertensiunii arteriale, afectiune strans legata de insuficienta cardiaca. Greutatea corporala crescuta este legata de marirea tensiunii arteriale, asadar persoanele care sufera de un exces de kilograme prezinta automat risc in ceea ce priveste hipertensiunea arteriala. Consumul de alimente grase ingusteaza arterele, duce la cresterea nivelului de colesterol „rau”, iar consumul de extra-calorii duce la ateroscleroza – ingrosarea peretilor arteriali.

  • ·    Bolile de rinichi

    Grasimea din jurul rinichilor poate reprezenta un lucru bun, pana la un anumit punct insa. Desi tesutul adipos protejeaza rinichii, excesul de grasime poate duce la aparitia bolilor de rinichi, mai ales printre persoanele care sufera de diabet zaharat si hipertensiune arteriala. Potrivit Jurnalului Societatii Americane de Nefrologie, bolile de rinichi sunt responsabile de 31,1% de decese premature in randul persoanelor cu diabet tip II.

  • ·    Cancerul de san

    Dupa menopauza, productia de estrogen rezulta mai degraba din tesutul adipos decat de la ovare. Atunci cand o femeie se confrunta cu un exces de greutate, va prezenta si un nivel de estrogen mai ridicat, ce poate alimenta cresterea si dezvoltarea tumorilor la san, dar si a tumorilor uterine. Nivelurile ridicate de insulina au fost legate, de asemenea, de cancerul de san. In plus, tipul de grasimi consumate poate avea un impact major asupra cancerului de san si mortalitatii.

    Mai amintim si problemele de somn (apnee, sforait) si kilogramele in plus care, combinate, duc la risc de mortalitate. Asadar, mare atentie la cum va mentineti greutatea optima!

 

 

Ruxandra Raica

Sursa: Everydayhealth.com

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.