Pe lângă multele probleme cu care vine la pachet, obezitatea în cazul copiilor şi al adolescenţilor este asociată şi cu o pierdere permanentă de masă osoasă. Concluzia aparţine cercetătorilor de la Harvard şi este cu atât mai gravă cu cât adolescenţa este perioada în care se atinge masa osoasă maximă.
Explicaţia: grăsimea viscerală secretă substanţe care promovează inflamaţia cronică, iar aceasta stimulează formarea osteoclastelor (celule care remodelează ţesutul osos). Hormonul de creştere – important pentru sănătatea oaselor – se găseşte în cantitate mai mică la adolescenţii cu obezitate viscerală (grăsimea care înconjoară organele interne). Mai mult, vitamina D este solubilă în ţesutul adipos. Printre altele, vitamina D favorizează mineralizarea oaselor şi stimulează creşterea şi remodelarea osoasă.
În cadrul studiului, cercetătorii au efectuat tomografii computerizate pentru a măsura densitatea minerală osoasă şi scanări pentru determinarea masei musculare şi a ţesutului adipos visceral. Concluzia, o cantitate mare de grăsime viscerală combinată cu o masă musculară mică determină o structură osoasă slăbită.