Ei bine, un raspuns posibil ar fi acela ca sistemul imunitar al femeilor „imbatraneste” mai lent, cel putin asta dezvaluie un studiu in domeniu. Pe masura ce organismul barbatilor slabeste odata cu trecerea anilor, posibilitatea contractarii anumitor boli creste si, astfel, acestia pot deceda. Pentru acest studiu au fost examinate probele de sange prelevate de la voluntari sanatosi, de diferite varste.
Oamenii de stiinta au analizat probele de sange provenite de la 356 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 20 si 90 de ani, si s-au focusat asupra nivelului de celule albe si molecule ale sistemului imunitar, si nu numai. In cazul ambelor sexe, numarul de celule albe descreste pe masura ce oamenii imbatranesc, insa studiul a subliniat cateva diferente intre femei si barbati. Privind mai in detaliu, rata declinului inregistrat de celulele T si B este mai lenta in cazul femeilor. De asemenea, alte tipuri de limfocite, printre care T CD4+ si celulele NK, se multiplica odata cu varsta, rata de crestere fiind mai mare la femei. In randul barbatilor mai intervin si alte schimbari, printre care descresterea celulelor rosii, legata de varsta.
„Procesul de imbatranire este diferit la femei fata de barbati. Femeile au mai mult estrogen decat barbatii, care se pare ca le apara de bolile cardiovasculare pana la menopauza. Hormonii de sex afecteaza si ei sistemul imunitar, mai ales anumite tipuri de limfocite”, a spus profesorul Katsuiku Hirokawa, de Universitatea Medicala si Stomatologica din Tokyo, Japonia.
Ruxandra Raica
Sursa: Dailymail.co.uk