Oamenii de stiinta ajunsesera de multa vreme la concluzia ca animalele cu sange rece traiesc mai mult, dar ei nu reusisera sa explice si de ce avea loc acest fenomen. Insa, in urma studiilor efectuate pe viermii cilindrici (nematode), cercetatorii de la Universitatea din Michigan au identificat un „program” in genetica.
Se pare ca ar avea potentialul de a explica de ce oamenii expusi la frig traiesc mai mult.
Aerul rece activeaza un receptor cunoscut sub numele de „canalul TRPA1”, ce se gaseste la viermii cilindrici in celulele nervoase si in celulele adipoase. Acesta transporta calciul in celule, iar reactia rezultata ajunge intr-un final la o gena asociata longevitatii. In urma cercetarilor, s-a constatat ca nematodele modificate genetic – astfel incat sa nu aiba TRPA1 – au trait mult mai putin decat in mod obisnuit, chiar si intr-un mediu rece.
Mai mult, studiile realizate cu mult timp in urma au demonstrat ca scaderea temperaturii corpului cu 0,5 grade Celsius – in cazul animalelor cu sange cald – poate extinde durata de viata cu circa 20 de procente. Acelasi lucru poate fi intalnit si la oameni, se arata intr-un articol publicat de „Times Live” si citat de descopera.ro.
Cristina Ionescu