O echipa medicala din cadrul Universitatii California, Los Angeles (UCLA), a folosit o tehnica noua, non-invaziva, cu ultrasunete, pentru a trezi din coma un pacient in varsta de 25 de ani.
Este prima oara cand se testeaza aceasta metoda, iar daca rezultatele vor putea fi replicate, ar insemna un progres important in tratarea pacientilor comatosi.
Folosirea ultrasunetelor, un posibil succes
Interventia a presupus amplasarea, la capul bolnavului, a unui aparat de dimensiuni mici, care produce o emisie de ultrasunete, mai slaba decat un aparat Doppler, si actionarea acestuia de 10 ori, prin impulsuri de 30 de secunde fiecare, pe o durata de 30 de minute.
Cantitatea mica de energie produsa face ca aceasta metoda sa fie foarte sigura.
Inaintea tratamentului, pacientul se afla intr-o coma de gradul I, singurele semne fiind miscari limitate la comenzi vocale. A doua zi dupa interventie, raspunsul la stimuli s-a imbunatatit considerabil, iar pana in a treia zi si-a recapatat cunostinta si gradul de intelegere, putand raspunde, prin miscari ale capului, cu „da” si „nu” la intrebarile medicilor.
Cu toate ca rezultatele acestei incercari sunt remarcabile, ramane de vazut daca pot fi replicate si in alte cazuri sau daca a fost doar o coincidenta ca pacientul a inceput sa se recupereze odata cu inceperea tratamentului.
Andreea Bunea
Sursa: Medicalnewstoday.com
Tag coma, atac cerebral, tumori, ultrasunete, aparat Doppler