O noua descoperire stiintifica ofera sperante in privinta gasirii unei solutii fata de cresterea rezistentei corpului uman la antibiotice, o problema medicala asupra careia Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a tras numeroase semnale de alarma.
Oamenii de stiinta americani, de la Universitatea Vanderbilt, au descoperit o noua clasa de agenti antimicrobieni in laptele matern uman. Pana acum, se credea ca bariera antimicrobiana a bebelusilor apare in urma transferului de proteine, de la mama la copil, prin laptele matern. Noutatea acestui studiu este data de faptul ca specialistii au demonstrat ca zaharurile din lapte au proprietati care ajuta la protejarea impotriva infectiilor bacteriene.
Procesul de letalitate sintetica, decisiv in crearea de noi medicamente
Partea cea mai importanta a studiului, realizata pe paciente care alaptau, a fost testarea modului in care nou-nascutii sunt protejati de aparitia unor infectii grave, precum sepsis (infectie ce este cunoscuta, in anumite conditii, ca septicemie) si pneumonie, ce apar din cauza streptococului de grupa B.
In cele mai multe cazuri, streptococul de grupa B este mortal pentru nou-nascuti, insa cei mai multi dintre ei nu iau aceasta infectie, datorita laptelui matern. Cercetarea a aratat faptul ca, in anumite cazuri, zaharurile din sange au distrus complet streptococul.
„In prima faza, aceste zaharuri sensibilizeaza bacteria, iar apoi o distrug. Biologii numesc acest proces letalitate sintetica. Pe aceasta baza este posibila, in viitor, dezvoltarea de noi medicamente antimicrobiene”, a declarat Steven Townsend , asistent universitar la Catedra de Chimie a Universitatii Vanderbilt.
Din cauza folosirii excesive a antibioticelor, OMS a anuntat aparitia a zeci de infectii rezistente la acest tip de medicamente (superbugs), situatie care reprezinta o amenintare enorma, in conditiile in care, pentru unii pacienti, nu mai exista optiuni de tratament.