Revista care te menține sănătos

Știri

O boala care duce la infertilitate, diagnosticata intr-un interval de 6 pana la 9 ani

17 decembrie 2013
Share

Infertilitate, menstruatii dureroase, chiar durere in timpul actului sexual, dificultati la urinare, oboseala… Toate acestea sunt simptomele endometriozei, o afectiune ginecologica ce afecteaza 10% dintre femei si care se face vinovata de multe cazuri de infertilitate. Insa nu este obligatoriu ca pacienta sa prezinte toate aceste simptome, ci pot fi asociate diferit de la o persoana la alta.

In timpul menstruatiei, endometrul (mucoasa din interiorul uterului) dreneaza sangele din vagin in partea inferioara a abdomenului, desi in mod normal acesta ar trebui sa fie eliminat integral. Fragmentele endometriale (celule care in mod normal captusesc peretii uterului, dar in cazul endometriozei se pot dezvolta si pe alte organe) se leaga apoi de celelalte organe: de trompele uterine, ovare, vagin, rect, vezica urinara sau de intestine, formand leziuni sau, in cazurile cele mai grave, sudandu-le intre ele.

„Exista mai multe forme de endometrioza, ceea ce face diagnosticul dificil”, a declarat Yasmine Candau, presedintele EndoFrance. Mai mult, potrivit acesteia, femeile asteapta in medie intre 6 si 9 ani pana a primi un diagnostic exact. Aceasta este o perioada prea lunga in care boala progreseaza si se poate extinde la toate organele din abdomen. Iar una dintre consecintele diagnosticului intarziat este infertilitatea. „O treime dintre femeile infertile sufera de endometrioza. Aceasta necesita un tratament diferit in functie de fiecare femeie si stadiul de evolutie a bolii”, a spus si doctor Isabella Chanavaz-Lacheray, medic specialist ginecologie.

 

Chirurgie vs laparoscopic

Diagnosticul exact al endometriozei si tratamentul se fac in urma interventiei chirurgicale sau laparoscopice. In plus, potrivit specialistilor francezi, in ultima vreme au aparut noi tehnici de interventie. E vorba de operatia cu laser si cu plasma de energie, aceasta din urma eliminand leziunile ovariene fara a distruge tesutul sanatos, care contine foliculi. De retinut! Endometrioza este o boala recurenta, prin urmare, monitorizarea continua este foarte importanta.

 

Cristina Ionescu
Sursa: Le Point

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.