Consumul de nuci este benefic pentru sanatatea inimii. Acestea scad colesterolul “rau” (LDL-colesterolul) atunci cand fac parte dintr-o dieta echilibrata. LDL-colesterolul reprezinta cauza principala de boli cardiace. Nucile contin grasimi nesaturate si alti nutrienti si reprezinta, de asemenea, o gustare perfecta. Acestea sunt ieftine, usor de depozitat si usor de transportat.
Tipul de nuci pe care il consumati nu este atat de important, intrucat toate contin nutrienti esentiali pentru organism. Daca aveti boli cardio-vasculare, optati pentru nuci ca gustare, in locul altor alimente nesanatoase. Acest lucru va ajuta sa urmati o dieta echilibrata si benefica pentru inima. Consumul de nuci reduce riscul de aparitie al cheagurilor de sange, ce pot cauza infarct miocardic. De asemenea, nucile imbunatatesc calitatea peretilor vaselor de sange.
Ce nutrienti importanti contin nucile?
Pe langa cantitatea mare de proteine, nucile contin si urmatoarele substante benefice pentru sanatate:
• Grasimi nesaturate. Grasimile “bune” ce se gasesc in nuci (atat cele mononesaturate cat si cele polinesaturate) scad colesterolul “rau” (LDL-colesterolul).
• Acizi grasi Omega-3. Nucile sunt bogate in acizi grasi Omega-3. Omega-3 este un acid gras sanatos ce imbunatateste sanatatea inimii prin prevenirea tulburarilor de ritm cardiac, ce pot duce la infarct miocardic. Acizii grasi Omega-3 se gasesc din belsug si in peste, insa nucile sunt cele mai bogate alimente vegetale in Omega-3.
• Fibre. Toate tipurile de nuci contin fibre, ce ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Fibrele va ofera senzatia de satietate si, prin urmare, veti manca mai putin. De asemenea, fibrele joaca un rol important in prevenirea diabetului.
• Vitamina E. Vitamina E ajuta la impiedicarea dezvoltarii placilor de aterom, ce pot ingusta arterele. Aparitia placilor de aterom poate duce la simptome precum durere in piept, boli ale arterelor coronare (cele de la nivelul inimii) sau la infarct miocardic.
• Steroli vegetali. Sterolii vegetali sunt niste substante ce ajuta la scaderea colesterolului. Uneori, sterolii vegetali sunt utilizati la producerea anumitor alimente, precum margarina si sucul de portocale, insa acestia se gasesc in mod natural in nuci.
• L-arginina. Nucile reprezinta o sursa importanta de l-arginina, ce este o substanta ce poate ajuta la imbunatatirea sanatatii peretilor arterelor, facandu-i mai flexibili si reducand sansele formarii cheagurilor de sange ce pot bloca fluxul sanguin.
Ce cantitate de nuci este necesara pentru a avea aceste beneficii?
Aproximativ 80% din compozitia nucilor este grasime. Desi aceasta grasime este sanatoasa, nucile tot au multe calorii. De aceea, trebuie sa consumati nuci cu moderatie. In mod ideal, ar trebui sa folositi nucile pentru a inlocui grasimile saturate, precum cele ce se gasesc in carne, oua si produsele lactate.
In loc sa mancati grasimi saturate nesanatoase, optati pentru o canita de nuci. Asociatia Americana a Inimii recomanda consumul de nuci de patru ori pe saptamana. Optati pentru cele crude in locul celor prajite.
Includeti nucile intr-o dieta echilibrata zilnica. Iar daca nu veti inlocui grasimile saturate din majoritatea lactatelor si din carne cu nucile, nu va veti imbunatati sanatatea inimii. Nucile reprezinta o parte din preventia bolilor cardiace, fiind o excelenta alternativa a carnii si a lactatelor, in special in anotimpurile calde, cand, datorita caldurii, riscurile de agravare a bolilor cardiovasculare de accentueaza.