Nu suportati sa-i auziti pe cei din jur atunci cand mesteca si va enervati? Aveti o toleranta scazuta la anumite zgomote din mediu? In anul 2000, cercetatorii britanici i-au dat acestui fenomen un nume: misofonie. Tulburarea isi are originea in creier, provocand reactii exagerate si, uneori, agresive.
Expertii de la Institutul de Neurostiinta ce apartine Universitatii din Newcastle, Marea Britanie, au continuat cercetarile pentru a afla, mai exact, cauzele acestei tulburari.
Misofonia, aversiune fata de unele sunete
Aceasta reactie apare in urma hiperactivitatii din cortexul insular, unul dintre lobii creierului. Pentru acest studiu, cercetatorii au urmarit 20 de persoane cu misofonie si alte 22 de persoane care nu aveau niciun fel de reactie fata de urmatoarele tipuri de sunete: plescait, mototolirea hartiei, plansetele copiilor.
Expertii au constatat ca misofonia este insotita de o crestere a frecventei cardiace si de transpiratie, doua semnale de alerta ale corpului. In acelasi timp, investigatia prin rezonanta magnetica a demonstrat o activitate crescuta in cortexul insular. Misofonia este o tulburare relativ noua, asociata cu oboseala si stresul, fiind din ce in ce mai des intalnita.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Topsante.com