Revista care te menține sănătos

Psihologie

Nu lasati furia sa va distruga sanatatea!

15 mai 2024
Share

V-ati pierdut vreodata cumpatul, ati fost atat de nervosi incat acest lucru v-a determinat sa tipati? Ati avut vreodata senzatia ca exista unul sau mai multe lucruri care va deranjeaza cu adevarat si ca nu mai puteti suporta? Ei bine, aceste sentimente sunt provocate de o emotie numita furie, emotie negativa dezadaptativa, ele fiind perfect normale.

Furia este un raspuns la ceea ce oamenii experimenteaza insa, ca si restul emotiilor, trebuie abordata intr-un mod adecvat, atat din punct de vedere psihic, cat si fizic.

Daca este manevrata incorect, aceasta emotie poate duce la aparitia unor probleme de sanatate, cum sunt problemele cardiace, accidentul vascular cerebral, problemele de dispozitie, anxietatea etc.

Furia, sa ne ingrijoram sau nu?

Cele mai comune forme ale acesteia sunt furia internalizata si cea externalizata. Cea internalizata nu este exprimata, iar cea externalizata este exprimata intr-un mod agresiv, lipsit de respect si, uneori, chiar periculos. Ar trebui sa va ingrijorati in ceea ce priveste acest aspect in momentul in care incepe sa interfereze cu capacitatea dumneavoastra de a functiona in mod normal. Ganditi-va la unele dintre cele mai importante actiuni ale vietii, si anume somnul, munca pe care o prestati, mancatul, exprimarea emotiilor si joaca.

Cum ne putem controla furia

Pentru a controla furia, este nevoie sa ne ascultam atat creierul, cat si inima. Este vorba de o combinatie intre logica si emotie, si ar trebui sa va ganditi la ceea ce simtiti, la cum ati dori sa actionati, la reactia potrivita, daca ceilalti oameni din jur chiar au facut si au spus ceea ce au simtit etc. Daca va adresati singuri cateva intrebari simple, nu numai ca veti fi fortati sa meditati asupra anumitor situatii, insa acest proces de a gandi inainte de a actiona va poate calma.

Atunci cand o persoana este furioasa, creierul trimite semnale catre restul organismului, pulsul creste, tensiunea arteriala creste, intensitatea respiratiei creste si ea si, in unele cazuri, apar durerile de cap, cele musculare etc. Inainte de toate, trebuie sa identificati ceea ce va provoaca aceste stari si apoi sa va pregatiti pentru a fi pusi in asemenea situatii. Trebuie sa invatati sa manageriati furia atat din interior, cat si din exterior.

Valeriana si dieta

Valeriana este utilizata ca sedativ natural si va poate ajuta sa faceti fata cu bine unor situatii stresante, regland sistemul nervos, tensiunea, gradul de iritare, epuizarea nervoasa si stresul. Puteti bea un ceai din radacina de valeriana inainte de a merge la somn pentru a va simti mai relaxati, mai detensionati.

Dieta este si ea foarte importanta in acest proces, iar alimentele care contin triptofan sunt mai mult decat recomandate. Triptofanul este un aminoacid care produce niacina si serotonina, care regleaza activitatea creierului. Incercati sa consumati cartofi copti cu tot cu coaja, banane, branza de vaci, carne de curcan, seminte de floarea-soarelui si de dovleac. Veti observa ca sunteti mai toleranti atunci cand va enervati, dormiti mai bine si sunteti mai fericiti.

In plus, ar trebui sa incercati sa va relaxati cu ajutorul unor practici precum yoga, pilates, care sa va detensioneze muschii si creierul.

Ruxandra Raica

Sursa: www.doctoroz.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.