Ca urmare a utilizarii excesive a tehnologiei, medicii au observat o crestere a numarului de cazuri de asa-zisa „dementa digitala” in randul persoanelor tinere, care presupune scaderea semnificativa a capacitatilor cognitive. Potrivit specialistilor sud-coreeni, adolescentii au ajuns sa se bazeze atat de mult pe tehnologie, incat nu mai pot tine minte detalii banale asociate cu viata de zi cu zi, precum propriile numere de telefon.
Astfel, persoanele care se bazeaza foarte mult pe tehnologie sufera o deteriorare a functiilor cognitive asemanatoare cu cea observata la pacientii cu traumatisme craniene sau afectiuni psihiatrice.
„Utilizarea excesiva a smartphone-urilor sau a dispozitivelor pentru jocuri video impiedica dezvoltarea echilibrata a creierului”, a declarat dr. Byun Gi-won, de la Balance Brain Centre, din Seoul. In plus, specialistii subliniaza faptul ca persoanele care fac abuz de tehnologie – indiferent ca e vorba de telefonia mobila sau de internet – tind sa isi dezvolte mai mult emisfera stanga a creierului, cea dreapta (asociata cu concentrarea) ramanand insuficient dezvoltata.
Rezutatele publicate de specialistii sud-coreeni confirma concluziile unui studiu realizat in SUA, la UCLA, potrivit caruia 14% dintre barbatii si femeile cu varste de 18-39 ani se plang ca au o memorie slaba, arata Mail Online. Mai mult, realizatorii studiului au argumentat ca timpul indelungat petrecut in fata unui computer sau scriind SMS-uri ii impiedica pe oameni sa se concentreze si sa memoreze informatia.
Cristina Ionescu
Sursa: Dailymail.co.uk