Conform ultimelor cercetari efectuate la Institutul National de Patologie “Victor Babes”, telocitele, celule ce se regasesc in 20 de organe din corpul omenesc, descoperite in 2010 de academicianul Laurentiu M. Popescu, au un rol extrem de important in regenerarea hepatica. Mai mult decat atat, impreuna cu celulele stem, telocitele contribuie la vindecarea muschiului cardiac dupa un infarct, dand nastere unor noi vase capilare. Acestea se gasesc, de asemenea, si in valvele cardiace, iar in viitor ar putea fi de un real folos in producerea valvelor cardiace artificiale.
Oamenii de stiinta romani au constatat ca aceste celule scad sau chiar dispar in cazul anumitor boli cum ar fi sclerodermia, scleroza multipla (pulmonara, cardiaca, hepatica) sau psoriazisul. In ceea ce priveste telocitele aflate in inima, numarul lor scade pe masura ce imbatranim, adultul in varsta avand de 4-5 ori mai putine decat un copil. Totodata, a fost demarata si o analiza a proteinelor si a genelor cromozomiale aflate in telocite, realizata in colaborare cu cercetatorii chinezi. Deocamdata sunt in curs de publicare rezultatele privitoare la cromozomii de la 1 la 5, din cei 23 de cromozomi ai unei celule.
De mentionat ca aceste descoperiri deosebit de importante pentru medicina mondiala au fost posibile gratie colaborarii stranse dintre echipa de cercetatori de la institutul “Victor Babes”, condusa de academicianul Laurentiu M. Popescu, si oameni de stiinta prestigiosi din Germania, China, Italia, Belgia, Polonia, Spania, SUA. La randul sau, Ministerul Educatiei s-a implicat in acest amplu proces de cercetare a telocitelor printr-un proiect de modernizare si dezvoltare a institutului “Victor Babes” in valoare de peste 43,2 milioane lei, ce se va derula pe parcursul a 18 luni.
Oana Anghel