Revista care te menține sănătos

Diabet

Nivelul zaharului din sange: semne si simptome ce nu trebuie ignorate

25 octombrie 2018
Share

Una dintre masurile importante pe care le puteti lua pentru o viata sanatoasa atunci cand aveti diabet este reprezentata de verificarea nivelului de zahar din sange (glicemia). Fiind principala sursa de energie a corpului, glucoza joaca un rol important in mentinerea functiilor organismului.

Daca aveti diabet, trebuie sa observati semnele si simptomele ce va pot indica pierderea de sub control a nivelului de zahar din sange. Iata cum faceti acest lucru.

Daca nivelul de zahar din sange este scazut

In acest caz, va pierdeti cunostinta sau ametiti. Creierul poate fi afectat atunci cand nivelul zaharului din sange scade mai mult decat trebuie. Cand acest lucru se intampla, va puteti clatina, stalci cuvintele sau chiar lesina. Este necesar sa purtati o bratara medicala sau un colier pentru ca oamenii din jur sa afle ca aveti diabet, in caz ca lesinati. Daca glicemia scade, va pot ajuta 15-20 de grame de carbohidrati. De exemplu, jumatate de cana cu suc de portocale, doua linguri de struguri sau o lingurita de zahar. Unele persoane poarta cu ele glucagon pentru astfel de situatii. Intrebati medicul daca glucagonul este indicat pentru dumneavoastra. Daca, cu ajutorul acestor metode nu va simtiti mai bine, sunati la ambulanta. Daca nivelul zaharului revine la normal, mancati pentru a preveni scaderea acestuia din nou. Informati intotdeauna medicul in legatura cu aceste episoade. S-ar putea sa aveti nevoie de alta schema de tratament.

Daca nivelul zaharului din sange este crescut

In acest caz, exista mai multe posibilitati.

Urinati foarte des. Este normal sa urinati zinic aproximativ doi litri de urina. Este dificil sa masurati aceasta cantitate, insa puteti observa daca frecventa urinarii creste. Daca va treziti noaptea sa urinati sau daca urinati mai mult decat de obicei, atunci ceva este in neregula. Persoanele cu o vezica urinara hiperactiva sau cu o prostata marita pot urina mai des, de asemenea. Discutati cu medicul pentru investigatii amanuntite.

nivel-zahar-sange-2Aveti o sete excesiva. Setea excesiva poate sa apara si daca este cald afara, mancati alimente sarate sau daca faceti exercitii fizice intense. Insa, setea poate fi si consecinta urinarii frecvente. Beti apa atunci cand va este sete. Daca sunteti deshidratat, insa, necesitati ingrijiri medicale. Urinarea si setea excesiva semnaleaza o problema ce necesita atentie.

Pierdeti in greutate atunci cand mancati normal. Atunci cand nivelul zaharului din sange este crescut, puteti pierde calorii prin urina. Corpul va poate face sa simtiti foame si sete pentru a compensa pierderea de calorii si lichide. Intrebati medicul in legatura cu dieta potrivita in cazul dumneavoastra.

Va simtiti prea obosit. Chiar daca dormiti 7-8 ore pe noapte, va puteti simti obosit atunci cand nivelul glucozei din sange este crescut. Daca oboseala este accentuata si nu va puteti ridica din pat sau daca ametiti, sunati la ambulanta.

Ranile se vindeca greu. Taieturile mici de la nivelul pielii, sangerarile gingivale si infectiile se vindeca, de obicei, in cateva zile. Insa, globulele albe (ce lupta impotriva infectiilor) depind de nivelul zaharului din sange. Proprietatea de a raspunde la infectii poate fi incetinita atunci cand nivelul glucozei este crescut.

Aveti probleme oculare. Atunci cand nivelul zaharului creste, poate determina aparitia unor probleme ale ochilor, precum incetosarea vederii sau aparitia unor mici puncte pe imagine. Acestea nu reprezinta, in mod normal, o problema severa, insa, daca va pierdeti vederea, sunati la ambulanta.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.