Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Nivelul scazut de testosteron: cum va poate afecta?

29 mai 2015
Share

Testosteronul este un hormon secretat de testicule la barbat si de glandele suprarenale la femei. Alimenteaza libidoul sexual, creste masa musculara, regleaza dispozitia si intareste oasele. Daca nivelul de testosteron este sub cel normal, medicul va poate prescrie diferite metode de tratament.

Nivelul testosteronului scade pe masura ce inaintati in varsta. Uneori, aceasta scadere este denumita „andropauza” sau „menopauza masculina”, deoarece unii barbati pot avea anumite simptome, precum iritabilitate, scaderea libidoului si bufeuri. Insa, in cazul multor barbati, nivelul scazut de testosteron nu cauzeaza aparitia unor simptome. In cazul altora insa, poate cauza schimbari care nu sunt vizibile sau evidente. Acestea includ pierderea masei musculare si a parului de pe corp, micsorarea testiculelor si marirea in volum a sanilor.

Nivelul scazut de testosteron afecteaza oasele

Desi osteoporoza (pierderea masei osoase) este intalnita de cele mai multe ori la femei, aceasta boala poate sa apara si la barbati, din cauza nivelului scazut de testosteron, ce determina subtierea si slabirea oaselor, facandu-le mai vulnerabile la fracturi.

Nivelul scazut de testosteron si activitatea sexuala

Desi un nivel scazut de testosteron nu interfereaza intotdeauna cu activitatea sexuala, exista aceasta posibilitate. Unii barbati cu un nivel scazut de testosteron pot observa scaderea libidoului, in timp ce altii pot sa-si piarda complet interesul pentru sex. De asemenea, un nivel scazut de testosteron poate face actul mai dificil, deoarece este posibil sa fie mai greu de mentinut o erectie.

Nivelul scazut de testosteron, dispozitia si gandirea

Unele schimbari care pot sa apara sunt reprezentate de simptome nespecifice, precum iritabilitate, schimbari de dispozitie, lipsa de concentrare si oboseala. Insa, aceste simptome pot fi cauzate si de alte afectiuni medicale, precum anemie, apnee de somn, depresie si alte boli cronice.

Nivelul scazut de testosteron si infertilitatea

Una dintre functiile principale ale testosteronului este sa ajute la productia spermei. Atunci cand nivelul este sub cel normal, si cantitatea de sperma poate fi scazuta. Daca se intampla acest lucru, exista posibilitatea ca barbatul sa fie infertil.

Care sunt cauzele unui nivel scazut de testosteron?

Desi varsta inaintata este cea mai frecventa cauza de scadere a testosteronului, pot exista si alte cauze:

  • Diabetul tip 2;
  • Bolile de rinichi sau de ficat;
  • Bolile pulmonare (boala pulmonara obstructiva cronica);
  • Leziuni ale testiculelor;
  • Tulburarile endocrine;
  • Radioterapia sau chimioterapia;
  • Steroizii orali.

nivel-testosteron-2Testarea nivelului de testosteron se face dimineata devreme, atunci cand nivelul acestuia atinge nivelul maxim. Nivelul normal de testosteron variaza intre 300 si 1.000 nanograme/decilitru, desi unele laboratoare pot considera limita inferioara de 200 ng/dl. Indicatiile pentru testarea nivelului de testosteron includ disfunctii erectile, scaderea libidoului, scaderea cantitatii de sperma si a pilozitatii, diminuarea masei musculare sau scaderea in inaltime (din cauza afectiunilor osoase, precum osteoporoza).

Daca sunteti diagnosticat cu un nivel scazut de testosteron, este indicat sa faceti un consult de specialitate, la urologie si endocrinologie. Nu toti barbatii cu un nivel scazut de testosteron au nevoie de tratament. Este important sa aveti recomandarile unui medic cu privire la tratamentul corect ce va este indicat. Tratamentul consta in suplinirea nivelului scazut cu ajutorul injectiilor, pastilelor sau al plasturilor cu testosteron. Tratamentul nu este indicat persoanelor cu cancer de prostata, de san, apnee de somn, policitemie (prea multe celule rosii) si boli cardiovasculare necontrolate.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.