Cercetatorii englezi au descoperit ca expunerea la niveluri ridicate de hormoni masculini in timpul vietii intrauterine creste riscul bebelusilor de sex masculin de a dezvolta autism.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge, Anglia, considera ca studiul lor, efectuat pe un grup de peste 300 de baieti, contribuie la identificarea cauzelor autismului, stare patologica ce afecteaza copiii de ambele sexe, dar este mai frecventa in cazul baietilor.
Autismul, mai frecvent la baieti
Totusi, aceasta descoperire nu sugereaza ca autismul ar putea fi prevenit prin blocarea hormonilor masculini – testosteronul si alti trei hormoni steroizi – cu rol important pentru dezvoltarea fetala. Mai mult, inhibarea acestora ar putea fi riscanta. „Stiam deja ca un nivel prenatal ridicat de testosteron este asociat cu o dezvoltare sociala si a limbajului mai lenta, cu o atentie mai mare fata de detalii si cu mai multe trasaturi specifice autismului. Acum, pentru prima oara, am aratat ca nivelul acestor hormoni este ridicat in cazul copiilor diagnosticati cu autism. Deoarece unii dintre acesti hormoni sunt produsi in cantitati mult mai mari in cazul barbatilor decat al femeilor, acest lucru ne-ar putea ajuta sa explicam de ce autismul este intalnit mai frecvent in cazul copiilor de sex masculin”, a precizat Simon Baron-Cohen, coordonatorul studiului.
Cercetarea a inclus si cateva fetite, insa cercetatorii, citati de BBC News, au afirmat ca este nevoie de studii suplimentare pentru a afla daca exista o legatura similara intre hormonii sexuali si autism in cazul bebelusilor de sex feminin.
Cristina Ionescu
Sursa: BBC News