Odata cu venirea sezonului rece, unele persoane acuza dureri asemanatoare unor intepaturi de cutit in zona fetei sau a craniului, intre coaste, la nivel lombar sau al membrelor. Descoperiti in continuare care sunt cauzele si cum pot fi tratate eficient cele mai frecvente tipuri de nevralgii ce pot aparea iarna.
Nevralgia reprezinta un sindrom complex si variat de afectiuni, aparut ca o consecinta a iritatiei ramurilor senzitive a plexurilor nervoase. Sindroamele nevralgice se sistematizeaza astfel:
• nevralgii cranio-faciale;
• nevralgii occipito-faciale;
• nevralgii toraco-abdominale;
• nevralgii ale membrelor superioare;
• nevralgii ale membrelor inferioare.
Ca sa descriem fiecare grup de nevralgii cu toate subgrupurile sale nu ar fi prea eficient, deoarece unele dintre aceste afectiuni pun probleme de diagnostic chiar si medicilor foarte experimentati (cum ar fi cefaleea histaminica Horton sau migrene cauzate de microhemoragii anevrismale etc.), de aceea, consideram util sa descriem cateva dintre nevralgiile de sezon.
Durerea cauzata de nevralgii se instaleaza brusc si intervine ca urmare a expunerii indelungate la frig, umezeala sau in urma trecerii bruste de la cald la frig si invers.
Nevralgia de trigemen
Nevralgiile cranio-faciale cuprind cefalalgia (sau cefaleea) si migrena. Pentru cei care nu cunosc diferenta dintre cele doua afectiuni, mentionam ca cefaleea este definita ca o durere cu localizare difuza, pe cand migrena (sau hemicrania) este prezenta doar pe o zona ce cuprinde „jumatate de cap”. ~n acest grup mai figureaza si nevralgiile faciale, dintre acestea cea mai frecventa fiind nevralgia de trigemen (pe jumatate de fata).
Simptome
Nevralgia de trigemen se manifesta sub forma unor dureri violente in zona inervata de trigemen si prezinta urmatoarele particularitati:
Crizele dureroase apar sub forma unor junghiuri ca loviturile de cutit sau senzatia de smulgere si sunt de scurta durata (cateva secunde pana la un minut). Episoadele nevralgice se pot repeta in cadrul unei zile, atat ziua, cat si noaptea. Durerea poate aparea spontan sau provocata de stranut, tuse, vorbire, ras, masticatie, expunerea anumitor zone ale fetei sau cavitatii bucale la aer rece sau apa rece.
Este bine de stiut ca nevralgia de trigemen poate fi acompaniata de fenomene neuro-vegetative: spasme musculare locale, lacrimare, inrosirea fetei, salivatie abundenta, transpiratie. Crizele durerose pot sa reapara dupa pauze de saptamani, luni sau ani de zile.
Cauze multiple
Nevralgia de trigemen poate fi primitiva (esentiala) sau secundara altor cauze. Se pare ca nevralgia esentiala poate fi cauzata de infectii, tumori, malformatii ale carotidei etc. Afectiunea poate sa apara si in anumite boli precum gripa, diabetul, intoxicatia cu plumb sau cu mercur, anemiile, reumatismul, malaria etc.
Durerea intercostala
Un alt tip de nevralgie este cea intercostala. Ea se resimte de regula pe traiectul unui nerv intercostal si survine cel mai frecvent in urma unor afectiuni pulmonare sau pleurale sau dupa un herpes Zoster care afecteaza acea regiune.
Putem aminti si nevralgia cervico-brahiala, care porneste din regiunea cervicala si iradiaza prin umar pana in mana. Aceasta poate fi de natura reumatica sau poate sa apara in maladii precum anevrismele (anomalii vasculare reprezentate prin dilatatii), hernia de disc la nivel cervical, morbul Pott (afectarea corpilor vertebrali din cadrul tuberculozei), sifilis, luxatii scapulo-humerale, fractura de clavicula, diverse traumatisme etc.
Nevralgiile nervului sciatic
Ultimul tip de nevralgie despre care vom vorbi astazi este cea de la nivelul nervului sciatic. Criza apare frecvent dupa efort fizic de intensitate mare (ridicarea de greutati) si/sau dupa expunere indelungata la frig si la umezeala.
Initial, durerea este localizata la nivel lombar, apoi coboara pe fata posterioara a fesei, coapsei si gambei, pana la calcai si degete. Suferinta poate fi accentuata de tuse, stranut, mers, dar si in pozitia sezand si in timpul noptii. Hernia de disc este cauza principala a acestei nevralgii.
Conduita terapeutica
Tratamentul este reprezentat de indepartarea cauzei (reparatia chirurgicala a herniei de disc etc.) sau tratament simptomatic, cum ar fi balneofiziokinetoterapia sau medicatia alcatuita din antialgice, antiimflamatoare si miorelaxante.
Rezultate bune in tratamentul nevralgiilor dau si metode cum ar fi acupunctura, mezoterapia (injectarea locala a unui amestec de substante), reflexoterapia, masajul shiatsu sau fitoterapia.
Remedii naturiste
Pentru ameliorarea simptomelor nevralgiilor se poate folosi intern infuzia de coada-calului (2 cesti pe zi), infuzie de iedera, soc sau cimbru. Se mai pot aplica pe locul dureros comprese caldute cu infuzie de soc sau decoct din scoarta de ulm. O alta metoda originala este aplicarea pe locul dureros a unei jumatati de ou fiert tare, dupa ce acesta a fost in prealabil taiat in doua (se aplica partea interna a jumatatii de ou).
Dr. Radu Leon George
Medic specialist medicina de familie
Fiziokinetoterapeut specialist
Centrul medical Leomedica
Tel: 021/760.01.99
E-mail: [email protected]