Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Neutrofile scăzute? Care sunt cauzele

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, my.clevelandclinic.org
13 aprilie 2023
Share
Neutrofile scăzute? Care sunt cauzele

La om și animale, componenta celulară a sângelui cuprinde trei categorii de elemente figurate: globule roșii (hematii), globule albe (leucocite) și plachete sangvine (trombocite). Eritrocitele sunt elementele figurate care se ocupă de transportul gazelor respiratorii, iar leucocitele, pe de altă parte, se împart în mai multe categorii: neutrofile, eozinofile și bazofile (granulocite) și limfocite și monocite (agranulocite). Valorile normale ale leucocitelor în sângele circulant sunt cuprinse între 4.000-10.000/μL de sânge. Neutrofilele reprezintă cea mai comună categorie de leucocite, fiind componenta majoritară a fracției leucocitare. Tocmai din acest motiv, incidența persoanelor cu neutrofile scăzute este mult mai mare, dar există și motive suplimentare.

Există două tipuri de neutrofile: segmentate (mature) și nesegmentate (tinere). Neutrofilele care sunt segmentate, denumite și polimorfonucleare (PMN), au nucleul divizat în mai mulți lobi și, implicit, un aspect microscopic caracteristic. Neutrofilele mature reprezintă 50-70% din totalul leucocitelor circulante, ele fiind complet funcționale. Neutrofilele tinere reprezintă aproximativ 2-6% din totalul leucocitelor circulante, iar numărul lor crește în condiții de stres, infecții. Spre deosebire de alte fracții leucocitare, neutrofilele intervin în foarte multe procese de apărare ale organismului, motiv pentru care indivizii se pot confrunta cu neutrofile scăzute în special atunci când intră în contact cu un agent infecțios de natură bacteriană, fungică sau microbiană.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitaminele D, C şi zinc, care acţionează sinergic.

Ce sunt neutrofilele?

Neutrofilele sunt elemente figurate ale sângelui, ale căror principală funcție este fagocitoza, în mod preponderent a bacteriilor. Astfel, neutrofilele intervin în apărarea antiinfecțioasă primară, prin fagocitarea agenților bacterieni cu potențial patologic. Bacteriile sunt distruse cu ajutorul agenților antimicrobieni conținuți sau sintetizați de către granulațiile neutrofilelor. Prin urmare, neutrofile scăzute se poate observa în special în condiții de infecții bacteriene, în primul rând pentru că este necesară mobilizarea acestora spre locul infecției. Fagocitoza reprezintă procesul prin care fagocitele (neutrofile, macrofage) înglobează particule străine, urmată de distrugerea și neutralizarea acestora. Particulele străine pot fi reprezentate de diferite particule patogene.

Neutrofilele circulă în sânge aproximativ 10 ore și au o durată de viață cuprinsă între 1-4 zile. Cu toate acestea, neutrofilele provin din celule stem pluripotente hematopoietice, motiv pentru care numărul lor rămâne constant pe măsură ce neutrofile vechi sunt distruse. Mulți indivizi se pot confrunta cu neutrofile scăzute în cazul în care prezintă boli care se traduc diferite afecțiuni ale măduvei osoase. Odată ce neutrofilele au părăsit sângele și au pătruns într-un țesut, ele nu se mai pot întoarce (transformându-se în macrofage tisulare specializate). Un număr important de neutrofile se rostogolește de-a lungul suprafeței endoteliale a vaselor sangvine (marginație). Această populație de neutrofile poate fi mobilizată în condiții de stres acut sau de infecții.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid, care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

neutrofile scazute, valori neutrofile, simptome, tratament, gingivita, infectii,

Care sunt cauzele pentru neutrofile scăzute?

Există mai multe cauze care duc la neutropenie (neutrofile scăzute). Întrucât joacă un rol major în apărarea imunitară, deoarece ingeră, distrug și digeră microorganismele patogene (bacterii, ciuperci), persoanele cu neutrofile scăzute prezintă imunodeficiență, caracterizată în principal prin infecții și îmbolnăviri recurente. Numărul standard de neutrofile circulante este de 2.500-7.000/μL de sânge.

Neutropenia (neutrofile scăzute) poate fi clasificată în mai multe categorii, în funcție de numărul de neutrofile per μL de sânge, evoluția spre infecții fiind proporțională în mod direct cu scăderea numărului acestora:

  • neutropenie ușoară (asimptomatică) – 1.000-1.500/μL;
  • neutropenie moderată – 500-999/μL;
  • neutropenie severă – sub 499/μL.

Există mai multe cauze care duc la neutrofile scăzute, în principal deoarece neutrofilele sunt în mare parte responsabile de asigurarea imunității organismului. Prin urmare, neutropenia severă este o afecțiune caracterizată prin neutrofile scăzute în mod cronic, situație în care orice tip de infecție, chiar și cu bacterii aparent inofensive, poate avea repercursiuni grave.

Iată situațiile și circumstanțe care pot duce la neutrofile scăzute, de obicei atunci când măduva osoasă nu poate să producă suficiente neutrofile, neutrofilele sunt distruse în mod patologic sau mor prematur:

  • condiții genetice – anomalii genetice (neutropenia etnică benignă, neutropenia congenitală severă, neutropenia ciclică);
  • infecții – infecții virale, bacteriene, parazitare (HIV, virusul hepatic, tuberculoza, alături de alte infecții cauzate de microorganisme);
  • cancer – cancerul și alte afecțiuni ale sângelui și/sau măduvei osoase (leucemia, limfomul) pot împiedica producția normală de leucocite, ceea ce duce la neutrofile scăzute;
  • medicamente – de obicei, tratamentele pentru cancer (chimioterapie, radioterapie) pot duce la distrugerea neutrofilelor sau măduvei osoase care le produce, drept efecte adverse. Prin urmare, pierderea integrității funcționale a măduvei osoase duce la neutrofile scăzute. Mai mult decât atât, administrarea anumitor medicamente (antibiotice, antiinflamatoare, pentru tratarea aritmiilor) pot duce la neutropenie;
  • deficiențe nutriționale – o dietă săracă în minerale sau vitamine, cum ar fi cuprul, acidul folic, vitamina B12, duce cauza neutrofile scăzute;
  • bolile autoimune: există afecțiuni în care corpul percepe neutrofilele drept agenți non-self, producând astfel anticorpi care duc la distrugerea acestora. Printre afecțiunile cele mai des întâlnite, care duc la neutrofile scăzute, se numără boala Crohn, lupusul, artrita reumatoidă.

neutrofile scazute, valori neutrofile, simptome, tratament, gingivita, infectii,

 

Neutrofile scăzute – simptome asociate

La persoanele care suferă de neutrofile scăzute, se înregistrează un istoric de:

  • infecții recurente;
  • infecții cauzate de bacterii oportuniste, care în mod uzual nu provoacă infecții la om;
  • utilizarea frecventă a antibioticelor și a antifungicelor;
  • inflamații frecvente;
  • răni și leziuni care se vindecă deficitar.

De asemenea, persoanele cu neutrofile scăzute prezintă și o incidență mai crescută pentru:

  • infecții ale pielii;
  • gingivită și abcese profunde;
  • infecții ale sinusurilor și plămânilor, abcese pulmonare;
  • peritonită;
  • osteomielită;
  • otită medie;
  • malabsorbție intestinală;
  • diaree.

Chiar dacă neutropenia în sine nu cauzează efecte directe, infecțiile recurente și frecvente care apar ca urmare a numărului scăzut de neutrofile manifestă simptome specifice. Febra, oboseala, durerile în gât, umflarea frecventă a nodulilor limfatici, diareea, durerile în timpul urinării sau afecțiunile recurente de ordin dermatologic pot indica faptul că persoana are neutrofile scăzute.

neutrofile scazute, valori neutrofile, simptome, tratament, gingivita, infectii,

Neutrofile scăzute – diagnostic

Cel mai frecvent test utilizat pentru determinarea neutropeniei este hemoleucograma completă. Aceasta se efectuează la intervale regulate de timp pentru a monitoriza nivelurile neutrofilelor și pentru a observa dacă numărul acestora se modifică în sensul creșterii. În cazul în care cauza pentru neutrofile scăzute nu este sigură, medicul specialist poate preleva o probă de măduvă osoasă, ulterior examinând celulele la microscop. Acest test îl poate ajuta să își confirme dacă neutrofilele se dezvoltă anormal la nivelul măduvei sau sunt distruse imediat ce sunt produse.

Neutrofile scăzute – metode de tratament

În general, asigurarea numărului fiziologic normal de neutrofile per microlitru de sânge implică tratarea cauzei care determină scăderea lor. Atât timp cât măduva osoasă își îndeplinește funcția normală, neexistând afecțiuni la acest nivel, în același timp cu tratarea cauzelor neutropeniei și numărul de neutrofile va reveni la normal. Adesea, anumite tratamente medicamentoase duc, implicit, și la scăderea numărului de neutrofile, dar numărul acestora revine la normal după definitivarea sau întreruperea administrării medicamentelor respective.

Neutropenia cronică este cea care trebuie tratată cu atenție deosebită, întrucât poate fi necesară administrarea de medicamente care stimulează organismul să producă neutrofile. Cu toate acestea, neutropenia cronică trebuie diagnosticată întâi de către medicul specialist, care trebuie să ia în considerare un diagnostic diferențial.  Deficitul de vitamină B12 și de vitamină B9, după unii specialiști, pot avea implicații directe în scăderea numărului de neutrofile. Suplimentarea cu aceste vitamine poate stimula producția neutrofilelor de către măduva osoasă.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.