Revista care te menține sănătos

Diabet

Neuropatia diabetica poate avea consecinte grave

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
11 septembrie 2017
Share
Neuropatia diabetica poate avea consecinte grave

Diabetul zaharat este o problema cronica din ce in ce mai intalnita in prezent. Glicemia crescuta in sine nu doare, dar afecteaza organismul pe termen lung, la orice nivel. Manifestarile acestei afectari sunt complicatiile cronice ale diabetului.

Cea mai frecventa complicatie cronica a diabetului si una dintre cele mai redutabile, in sensul ca poate deteriora major calitatea vietii pacientului, este neuropatia diabetica. Poate afecta nervii periferici de la nivelul membrelor, mai ales inferioare – neuropatia diabetica periferica senzitivo-motorie, dar si nervii care deservesc alte zone, cum ar fi organele interne, pielea – neuropatia diabetica autonoma.

Simptome specifice

  • Diferite senzatii neplacute, incepand de la degete si progresand spre genunchi, simetric la ambele picioare: amorteli, furnicaturi, senzatie de arsura, de curent, de rece sau de caldura, picioare nelinistite. Aceste senzatii apar mai ales in repaus, in cursul noptii;
  • Scaderea progresiva a perceptiilor senzoriale locale: nu se mai simt durerea, temperaturile extreme – prea scazute sau prea ridicate – si, astfel, creste riscul de aparitie a unor leziuni provocate de incaltamintea inadecvata, apa prea calda, expunerea la temperaturi scazute, taieturi, bataturi, vezicule, ulceratii, fisuri etc.;
  • Diminuarea masei musculare: practic, musculatura de la nivelul piciorului si gambei se topeste, generand deformari locale: degete in ciocan, in gheara, monturi, caderea boltei plantare, care fac mersul dificil si cresc riscul de leziuni locale;
  • Piele uscata, cu tulburari trofice, micoze, deformari ale unghiilor, ce favorizeaza aparitia si suprainfectia leziunilor.

In afara neuropatiei periferice, piciorul persoanei cu diabet mai poate fi afectat de arteriopatie – suferinta arterelor prin depuneri de grasime la nivelul peretilor acestora, de guta si, independent de diabet, de insuficienta venoasa si de artroza. Toate acestea cresc riscul de leziuni cronice sau acute care se vindeca dificil sau pot duce la amputare.

De multe ori, manifestarile specifice neuropatiei diabetice la nivelul picioarelor apar fara ca persoana sa stie ca are diabet. In acest caz, glicemiile sunt crescute de mult timp, de cel putin 5 ani, au afectat deja organismul si trebuie investigate obligatoriu si celelalte complicatii cronice ale diabetului.

Cele 10 porunci pentru piciorul diabetic

Pentru a preveni aparitia leziunilor, sunt obligatorii anumite reguli de observare si ingrijire ale piciorului, numite, datorita importantei lor,cele zece porunci pentru piciorul diabetic:

  1. Verificati picioarele in fiecare seara, cu ajutorul unei oglinzi sau al unui membru al familiei.
  2. Asigurati zilnic igiena corecta a picioarelor.
  3. Uscati picioarele bine, nu lasati umed spatiul dintre degete, deoarece poate favoriza aparitia micozelor.
  4. Preveniti si tratati pielea uscata si crapata: folositi creme hidratante si emoliente adecvate. Nu utilizati obiecte ascutite, cum ar fi lamele, care pot provoca leziuni.
  5. Toaleta unghiilor se face cu evitarea sangerarii si provocarii de leziuni. Unghiile se taie drept, mai lung si se foloseste pila pentru colturi.
  6. Incaltamintea trebuie sa fie lejera, moale, comoda, potrivita formei piciorului si deformarilor existente, fara barete.
  7. Purtati incaltamintea noua progresiv, pentru acomodare. Nu umblati descult, cu incaltamintea direct pe piciorul gol sau doar in sosete.
  8. Sosetele trebuie sa fie din bumbac ori din materiale care absorb transpiratia si lasa piciorul uscat.
  9. Nu folositi metode de incalzire a picioarelor care pot provoca arsuri si rani: sticle cu apa fierbinte, caramizi calde, apropierea de foc.
  10. Adresati-va imediat medicului daca apare orice problema la nivelul picioarelor.

Neuropatia diabetica poate avea consecinte grave

Cum se manifesta neuropatia la nivelul organelor interne

  • Perturbarea tranzitului intestinal, alternanta diaree/constipatie, incetinirea evacuarii gastrice (stomacul devine lenes, alimentele raman timp indelungat la acest nivel, cu senzatie de satietate precoce, reflux);
  • Tahicardie sinusala: pulsul creste si in repaus, si noaptea la peste 100 de batai pe minut;
  • Tensiunea arteriala scade mult la ridicarea in picioare, cu peste 20mmHg fata de pozitia culcat, asa-numita hipotensiune ortostatica;
  • Vezica urinara se goleste incomplet, favorizand infectiile urinare;
  • Tulburari sexuale cu disfunctie erectila;
  • Hipoglicemii nepercepute: pacientul nu mai resimte glicemiile scazute ca la inceputul bolii. Daca nu sunt depistate si corectate la timp, hipoglicemiile pot evolua, cu pierderea cunostintei si complicatii.

Prevenirea complicatiilor neuropate se face prin depistarea si tratarea corecta a diabetului inca de la debut, cu mentinerea glicemiilor cat mai aproape de normal, controlul medical cu depistarea timpurie a complicatiilor si prezentarea imediata la medic odata problemele aparute.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.