Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Nettacin, solutie oftalmica

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Solutie injectabila, 50 mg/2 ml, 200 mg/2 ml, 150 mg/1,5 ml; cutie x 1 fl.

Indicatii:

Administrarea injectabila: tratamentul bacteriemiei, septicemiei (inclusiv cea neonatala), a infectiilor grave ale cailor respiratorii, renale si ale tractului genito-urinar, cutanate si ale tesuturilor moi, a infectiilor oaselor si ale articulatiilor, arsurilor, plagilor si infectiilor perioperatorii, abdominale (inclusiv peritonitei), ale tractului gastrointestinal cauzate de: Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter, Serratia, Citrobacter, Proteus (indol pozitiv si negativ), Pseudomonas aeruginosa si Staphylococcus (coagulazo-pozitivi si negativi, inclusiv tulpini penicilino- si meticilino-rezistente) si Neisseria gonorrhoeae. Se poate asocia cu carbenicilina sau ticarcilina, in tratamentul infectiilor cu Pseudomonas aeruginosa, sau cu o beta-lactamina in tratamentul endocarditei streptococice, precum si la nou-nascutii cu septicemie sau cu pneumonie stafilococica. Este eficienta in tratamentul infectiilor cauzate de microorganisme rezistente la alte aminoglicozide. Administrarea conjunctivala: Infectii oculare externe si ale anexelor, produse de catre germeni sensibili la netilmicina, inclusiv cei producatori de enzime acetilante si fosforilante.

Doze:

Inj. intravenos sau intramuscular in 2-3 doze egale zilnice; concentratia maxima masurata intre 30 minute si o ora de la adm., se estimeaza a fi intre 4 si 12 µg/ml; maxim 16 µg/ml. Durata uzuala a trat.: 7-14 zile. Adulti cu functie renala normala: infectii urinare sau infectii sistemice care nu prezinta risc letal 4-6 mg/ kg/zi, adm. in 2-3 doze egale, la 8-12 ore sau o data/zi. in infectii cu risc letal 7,5 mg/kg/zi, in 3 doze egale, la 8 ore. Prematuri sau nou-nascuti la termen, in varsta de pana la o sapt.: 6 mg/kg/zi (3,0 mg/kg, o data la 12 ore). Nou-nascuti mai mari de o sapt. si sugari: 7,5-9 mg/kg/zi (2,5-3 mg/kg, o data la 8 ore). Copii: 6-7,5 mg/kg/zi (2-2,5 mg/kg, o data la 8 ore). Pacienti cu functie renala alterata: fie marirea intervalului intre doze, fie micsorarea dozelor. Adm intravenos: in IC congestiva, boli hematologice, arsuri grave sau bolnavi cu masa musculara redusa. Se dilueaza in 50-200 ml de ser fiziologic sau intr-o sol. sterila de glucoza 5%, cu perfuzare pe o durata d jumatate de ora pana la doua ore sau inj. direct intravenos lent, in 3-5 minute Regimuri speciale de dozare: Gonoree, la barbati si femei: doza unica inj. intramuscular de 300 mg, cate o jumatate de doza in fiecare fesa. Infectii urinare necomplicate: doza unica zilnica intramuscular de 3 mg/kg, timp de 7-10 zile. Hemodializati: la sfaroitul fiecarei perioade de dializa 2 mg/kg. Adm. conjunctivala: se instileaza 1-2 picaturi de 3 ori/zi sau 0,5-1 cm ung. x 3-4/zi, in sacul conjunctival.

Contraindicatii:

Hipersensibilitatea sau reactiile toxice grave la netilmicina sau la alte aminoglicozide. Sarcina. Alaptare.

Atentionari:

Netilmicina nu va fi amestecata cu alte medicamente. Monitorizare functie renala si acustica, mai ales la pacientii cu functie renala alterata, la varstnici sau la adm. de doze mari. Repetate examene de urina; dozarea periodica a azotemiei, a creatininei serice si clearance-ului la creatinina. Aparitia ototoxicitatii sau a nefrotoxicitatii impune ajustarea dozelor sau intreruperea terapiei. Monitorizarea concentratiilor serice de netilmicina – maxim 16 µg/l si minim 0,5-2 µg/ml. Atentie la pacientii cu arsuri pe suprafete mari ale corpului. Varsta inaintata si deshidratarea pot creste riscul reactiilor adverse. Atentie la pacientii care primesc blocanti neuromusculari: succinilcolina, tubocurarina sau decametonium, anestezice sau transfuzii masive de sange cu anticoagulant pe baza de citrat. in cazul in care apare blocada neuromusculara, se vor adm. saruri de calciu. Precautie in cazul pacientilor cu afectari neuromusculare (miastenia gravis, parkinsonism sau botulinism la copii) – risc de AGravare a afectarii musculare datorita potentialelor efecte de tip curara asupra jonctiunii neuromusculare. La unii adulti si sugari tratati cu sulfat de netilmicina, s-a constatat aparitia unui sindrom Fanconi-like, cu aminoacidurie si acidoza metabolica. Exista alergie incrucioata intre aminoglicozide. Pacientii vor fi bine hidratati in cursul trat. Exista un risc de selectare a germenilor rezistenti la produs. Netilmicina contine metabisulfit de sodiu si sulfit de sodiu care pot produce reactii de tip alergic, inclusiv simptome de anafilaxie si episoade astmatice mai mult sau mai putin severe la pacientii sensibili (astmatici).

Reactii adverse:

Adm. sistemica: Nefrotoxicitate si neurotoxicitate acustico-vestibula. Reactii adverse: mai frecvent la batrani, pacienti cu afectare renala anterioara si la cei cu trat. mai lungi si in doze mai mari. Simptomele ototoxicitatii: ameteala, vertij, acufene, tinitus si pierderea auzului. Mai rar apar: cefalee, stare de disconfort, tulburari vizuale, tulburari de orientare, tahicardie, hipertensiune arteriala, palpitatii, parestezii, exantem, frisoane, febra, retentie de fluide, voma si diaree. In cazuri foarte rare, anafilaxie. Modificarile testelor de laborator: hiperglicemie, cresterea fosfatazei alcaline, cresterea AST sau ALT; cresterea bilirubinei, potasiului; nivel scazut al Hb, leucocitelor si trombocitelor; eozinofilie si cresterea timpului de protrombina. Foarte rar durere la locul injectiei sau reactii locale. Adm. conjunctivala: Folosirea indelungata poate sa induca ocazional dezvoltarea unor microorganisme insensibile si rezistente, cum sunt fungii. Uneori apare iritatie sau hipersensibilitte (edem, urticarie si usturime) la un component al produsului.