Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Negii genitali, problema comuna cauzata de un virus raspandit

14 august 2017
Share
Negii genitali, problema comuna cauzata de un virus raspandit

Negii genitali (condyloma acuminata), denumiti si condiloame genitale sau veruci genitale, sunt excrescente sau umflaturi de mici dimensiuni, de culoarea pielii, roz sau gri, care apar in urma infectiei cu o tulpina a virusului Papiloma Uman (HPV). Negii genitali, asa cum le sugereaza si numele, se formeaza la nivel genital si/sau anal, pe tesuturile umede. Afecteaza atat femeile, cat si barbatii si sunt o problema comuna, foarte raspandita, intalnita la peste jumatate din populatia mondiala activa sexual.

Negii genitali se transmit pe cale sexuala si, in anumite cazuri, sunt mult prea mici pentru a fi vizibili cu ochiul liber. Astfel, controalele regulate, in special in urma contactelor sexuale neprotejate sau cu parteneri multipli, sunt esentiale pentru depistarea lor, cu atat mai mult cu cat infectia cu HPV poate evolua, in cazul anumitor tulpini, spre cancer de col uterin, vulvar, penian sau anal.

Condiloamele genitale: cauze

Negii genitali sunt cauzati de infectia cu una dintre cele peste 40 de tulpini ale virusului Papiloma Uman, care afecteaza zona genitala, transmise pe cale sexuala. Majoritatea verucilor genitale sunt determinate de tulpinile 6 si 11 ale HPV si se transmit prin contact direct piele pe piele. Negii genitali se transmit cu foarte multa usurinta. Chiar si un singur act sexual cu o persoana infectata cu o tulpina specifica de HPV poate duce la aparitia lor.

De cele mai multe ori, sistemul imunitar elimina tulpina HPV inainte ca aceasta sa produca negii genitali. Afectarea imunitatii ori existenta unuia sau mai multor factori de risc predispune insa la aparitia condiloamelor genitale:

  • Raporturi sexuale fara protectie, cu mai multi parteneri;
  • Preexistenta unei boli cu transmitere sexuala;
  • Raporturi sexuale cu persoane necunoscute sau cu un istoric sexual incert;
  • Debutul vietii sexuale la o varsta frageda.

Negii genitali, problema comuna cauzata de un virus raspandit

Negii genitali: semne si simptome

Cele mai evidente simptome ale negilor genitali sunt excrescentele sau umflaturile moi, conopidiforme, adesea nedureroase, dar care pot produce mancarimi. Verucile genitale se pot dezvolta individual, dar cel mai frecvent apar grupat, in clustere, si se pot extinde, in cazurile severe atingand dimensiuni chiar si de cativa centimetri.

La femei, condiloamele genitale se dezvolta la nivelul vulvei si pe peretii vaginali, dar si la nivelul colului uterin si al anusului. La barbati, apar pe penis, scrot sau la nivel anal. Totodata, la ambele sexe, negii se pot forma si in cavitatea bucala (limba, cerul gurii), pe buze sau in gat. Negii genitali apar, de regula, dupa o perioada de incubatie de 6 saptamani pana la 6 luni, insa aceasta perioada se poate extinde.

Alte simptome ale prezentei verucilor genitale includ disconfortul (mancarimi, dureri, arsuri) resimtit in zona genitala si sangerarile in timpul contactului sexual.

Negii genitali: tratament

Tratamentul negilor genitali, ales, intre altele, in functie de sex si de stadiul bolii, poate fi medicamentos sau chirurgical (cel din urma reprezinta o optiune atunci cand medicatia nu da rezultatele scontate). Condiloamele genitale pot fi vindecate prin aplicarea de solutii topice care includ cremele cu imiquimod, acid tricloracetic, podofilina si podofilox. Cat despre interventiile chirurgicale, acestea includ metode precum crioterapia, electrocauterizarea, operatia cu laser si excizia.

 

Pe langa practicarea sexului protejat, o metoda eficienta de prevenire a negilor genitali o reprezinta vaccinarea impotriva HPV.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.